Zorgnet-Icuro voedt hervormingsdebat ziekenhuisfinanciering

Nadat Antares het startschot gaf voor het debat over de hervormlng van de ziekenhuisfinanciering in samenwerking met De Specialist, Bvas en de BVZD, is het nu de beurt aan Zorgnet-Icuro om eigen accenten te leggen. Dat gebeurt op 22 juni tijdens een virtueel debat met vertegenwoordigers van de sector. Ook artsen dus.

Katrien Verschoren (Stafmedewerker financieel-economische thema's ziekenhuizen bij Zorgnet-Icuro) duidt kort de bedoeling: "We hebben vanuit onze ziekenhuisdirecties ook bekeken hoe de hervorming van de ziekenhuisfinanciering moet verlopen na een brede bevraging van het veld. Over een drietal weken lichten we alles toe in een virtueel debat met de stakeholders op Kanaal Z. Aan dat debat nemen ook artsen deel."

Het debat is live te volgen op 22 juni om 17u maar je kunt er ook achteraf nog op inloggen. "De afgelopen maanden hebben we alles uitgewerkt in een eerste eigen voorstel dat uiteraard niet te nemen of te laten is", legt Katrien Verschoren uit. "We hebben de financiering wel wat ruimer bekeken dan Antares. Antares focust erg op de DRG-financiering, wij zullen ook ingaan op de honoraria en de governance. Met dus een impact op het regeerakkoord en de financiering van de ziekenhuizen en dus vooral bekeken vanuit de Belgische situatie."

"Met Antares delen we wel de mening dat we op een gegeven moment het nieuwe model moeten laten proefdraaien als een soort schaduwsysteem terwijl het oude systeem nog in voege is. Technisch zijn er dus overeenkomsten. Maar van onze kant besteden we ook veel aandacht aan de vergoedingswijze van ziekenhuizen en artsen. Die moet sporen met  interdisciplinariteit en samenwerking."

"De finale uitvoering en de tijdslijn is natuurlijk iets wat het kabinet Vandenbroucke bepaalt. De start hiervan was oorspronkelijk wel voorzien tegen de zomer. Bij wijze van spreken morgen dus."

In een driedelige podcastreeks “De Ziekenhuisfinanciering Ontrafeld” bekijkt Zorgnet-Icuro de financiering van de ziekenhuizen van dichterbij. In aflevering 1 van de Ziekenhuisfinanciering Ontrafeld bespreken Katrien Verschoren en Tom Balthazar van Zorgnet-Icuro de noodzaak om de ziekenhuisfinanciering te hervormen.
In de tweede aflevering praten Katrien Verschoren en Marc Geboers van Zorgnet-Icuro over hoe de ambities voor onze ziekenhuizen en de financiering met elkaar in overeenstemming kunnen worden gebracht. 
In de laatste aflevering zijn Katrien Verschoren van Zorgnet-Icuro en Carine Van de Voorde van het Federaal Kenniscentrum voor de gezondheidszorg KCE te gast.
De eerste aflevering kunt u hier beluisteren. Titel: waarom hervormen? Hoe de huidige financiering de evoluties in de gezondheidszorg in de weg staat.

> Lees ook: financiering vernieuwen, maar geen radicale breuk.

> Het Antaresrapport

> "Arts mag tussen 145.000 euro en 290.000 euro verdienen"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.