Brussel: erkenning en subsidiëring representatieve organisaties ziekenhuissector

Vandaag publiceerde Het Staatsblad het besluit van het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van 23 november 2023 over de erkenning en de subsidiëring van de representatieve organisaties van de ziekenhuissector.

Het besluit omvat de erkenningsvoorwaarden en -procedure, en de subsidie.

Wat de erkenningsvoorwaarden betreft is onder meer vereist dat de representatieve organisatie ten minste zeven ziekenhuizen als lid heeft, en die ziekenhuizen mogen geen lid zijn van een gelijkaardige organisatie. De organisatie mag rechtstreeks noch onrechtstreeks enig vermogensvoordeel uitkeren of verstrekken, behalve voor het in haar statuten bepaald belangeloos doel.

De erkenningsprocedure omvat onder meer een aanvraag vergezeld van de ontwerpen van statuten, de lijst van de toekomstige leden en een synthese van de door de organisatie overwogen doelstellingen. De erkenning geldt voor een periode van zes jaar. Ze kan meermaals met dezelfde periode worden verlengd 

Subsidie

Binnen de grenzen van de beschikbare begrotingskredieten wordt een jaarlijks bedrag van 730.000 euro uitgetrokken voor de subsidiëring van de erkende representatieve organisaties. Het vermelde bedrag wordt onder de representatieve organisaties verdeeld in verhouding tot het aantal erkende bedden in de ziekenhuizen.

Het besluit is getekend door de leden van het Verenigd College die bevoegd zijn voor Welzijn en Gezondheid, de ministers Alain Maron en elke Van Den Brandt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.