Brusselse sirenes krijgen geluidsgrens

Het geluidsniveau van de sirenes van nieuwe hulpverleningsvoertuigen (brandweer, politie, ziekenwagen) zal vanaf januari 2025 worden beperkt in Brussel. Overdag zullen die sirenes niet meer dan 100 decibel mogen produceren, tussen 22 en 7 uur 90 decibel. Dat meldt Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo).

Samen met verkeerslawaai en het lawaai van overvliegende vliegtuigen staan de sirenes van hulpverleningsvoertuigen in de top 3 van geluidsoverlast waar de Brusselaars het meest last van hebben, zo wees een 'perceptieonderzoek' uit dat in 2017 door Leefmilieu Brussel werd uitgevoerd.

Daar wil de Brusselse regering iets aan doen. Donderdag heeft ze beslist dat er een geluidslimiet komt voor de sirenes van de nieuwe voertuigen van alle noodhulpdiensten in het Brussels hoofdstedelijk gewest die vanaf januari 2025 worden ingeschreven. "Brusselaars moeten in een rustige omgeving kunnen leven en ontspannen, zowel aan de rand van de stad als in het centrum. Dat is het doel van de vele raadplegingen die we hebben gehouden en dankzij welke er nu een wettelijk kader bestaat om het volume van de sirenes van hulpverleningsvoertuigen te beperken", zegt Maron.

De limiet werd onderworpen aan een reeks akoestische testen, zegt Maron, om te garanderen dat de sirenes van de hulpverleningsvoertuigen altijd perfect hoorbaar zijn voor andere voertuigen en weggebruikers en dat de hulpdiensten hun opdrachten in alle veiligheid kunnen blijven uitvoeren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.