Opnieuw meer bedden beschikbaar op intensieve zorg

Er zijn opnieuw 83 bedden beschikbaar op intensieve zorg in de Belgische ziekenhuizen. Dat is zaterdag te horen bij de FOD Volksgezondheid. Vrijdagnamiddag was het aantal gezakt tot 69.

Het lage aantal beschikbare bedden is zorgwekkend en was deze week de reden om opnieuw contact te leggen met Duitsland. Vorige week vrijdag werd al een patiënt uit het Luikse naar een ziekenhuis in Aken gebracht. Daarop besloot de FOD om opnieuw een officieel kanaal te openen. "Dat is te verkiezen boven de situatie waarbij ziekenhuizen zelf een transfer regelen", zegt Marcel Van der Auwera van de FOD zaterdag. "Dat geeft later immers vaak problemen voor de terugbetaling."

Het officiële kanaal moest voorlopig nog niet worden gebruikt, omdat het aantal ingenomen bedden weer wat is gedaald. "Voor het eerst ligt het zevendaagse gemiddelde van de instroom ook weer lager dan de uitstroom", zegt Van der Auwera. "Dat is hoopgevend."

Er lagen zaterdagnamiddag nog 875 mensen op intensieve zorg.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.