Directeur ziekenhuizen Zorgnet-Icuro: knelpuntberoep?

Opnieuw moet Zorgnet-Icuro op zoek naar een directeur ziekenhuizen en een vacature daarvoor verscheen onlangs. In relatief korte tijd is deze uitdagende functie weer aan invulling toe. Uitdagend, want de ziekenhuishervorming steekt een tandje bij.

Dr. Marc Geboers, cardioloog van opleiding, vervulde het directeurschap algemene en revalidatieziekenhuizen bij Zorgnet-Icuro sinds 2016. Dat deed hij bijna zes jaar, tot begin 2022. De zoektocht naar een opvolger bleek niet evident, toen al. Pas begin 2023 kwam met de ervaren ziekenhuisapotheker Jo Swartenbroekx een einde aan de zoektocht. 

Het profiel dat de nieuwe directeur moest invullen behelsde onder meer de dienstverlening aan en de belangenbehartiging van de Vlaamse algemene ziekenhuizen. De directeur coördineert en stuurt, en zet mee de strategische beleidslijnen van Zorgnet-Icuro uit, met bijzondere aandacht voor de intersectorale/transmurale samenwerking en een strategie voor de toekomst. "Dat vergt een actieve inbreng in het directiecomité. Waarbij de directeur menskracht en middelen optimaal inzet in overleg met dat directiecomité: projecten opzetten en aansturen", heette het.

In Jo Swartenbroekx zag men iemand die vertrouwd is met de werking van een algemeen ziekenhuis en dus de regelgeving en financiering van de AZ's tot in de puntjes kent terwijl hij ook thuis moet zijn in de bevoegdheidsverdeling tussen de verschillende overheden die ons land rijk is.

Maar blijkbaar bleek het toch geen goede match: sinds september staat de functie weer vacant. En dat in turbulente hervormingstijden. Het is dan ook niet evident om op dergelijke momenten de uitdaging aan te nemen om de zorg- en organisatieconcepten van de toekomst mee in goede banen te leiden. Een headhunter is ingeschakeld.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.