Domus Medica vraagt werkgevers om geen covid-test van werknemers te eisen

Patiënten vragen hun huisarts steeds meer om een covid-19-test, terwijl zij geen symptomen vertonen, of een bloedtest voor bepaling van antistoffen. Dat gebeurt vaak op vraag van hun werkgever. Huisartsenvereniging Domus Medica vraagt de werkgevers om dit niet te eisen en de druk op het zorgpersoneel niet onnodig te verhogen.

Sinds begin mei moeten meer mensen getest worden, maar wetenschappelijke experts stellen volgens Domus Medica duidelijk dat enkel patiënten met bepaalde symptomen getest moeten worden. Ook de interministeriële conferentie van 7 mei bevestigde dat het niet de bedoeling is om testen uit te voeren op asymptomatische personen die door instellingen of bedrijven zouden worden aangevraagd in het kader van arbeidsgeneeskunde.

"Daarnaast is de wetenschappelijke meerwaarde voor de bloedtesten voor bepaling van antistoffen nog niet aangetoond en hebben deze testen momenteel geen klinische meerwaarde", benadrukt dokter Roel Van Giel, voorzitter van Domus Medica, donderdag.

De huisartsenvereniging vraagt aan werkgevers om geen bewijs van een covid-19-test te vragen van hun werknemers. "De huisartsen willen zich kunnen concentreren op patiënten die hun zorg moesten uitstellen wegens de uitvoering van het noodplan huisartsgeneeskunde en op patiënten met symptomen van covid-19 om snel te kunnen reageren op nieuwe uitbraken van het covid-19-virus."

Voor asymptomatische personen is er volgens Van Giel geen enkel wetenschappelijk bewijs om een test uit te voeren. "Testen buiten de gevalsdefinitie veroorzaakt enkel onnodige extra druk op het zorgpersoneel dat nu al overbevraagd is."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.