"Drempel van 500 bedden op intensieve zorg blijft hoog" (vakbonden)

De drempel van 500 bedden op intensieve zorg die doorheen de zomerperiode zal worden gehanteerd voor nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen, blijft hoog en biedt amper manoeuvreerruimte. De socialistische vakbond BBTK is er dan ook niet gerust op en waarschuwt dat na de coronacrisis nog een nieuwe crisis volgt voor het zorgpersoneel, dat nu al een jaar kreunt onder een bijzonder hoge werkdruk. Ook de liberale vakbond ACLVB wacht bang af.

Gisteren ontvouwde het Overlegcomité het Zomerplan. Daarin werden trapsgewijze versoepelingen aangekondigd doorheen de zomer. Daarvoor worden telkens twee criteria vooropgesteld: een stijgende curve in het aantal gevaccineerden en een drempel van 500 COVID-19-patiënten op de afdeling intensieve zorg.

Vakbond BBTK zegt dat, net als bij de vorige versoepelingen, het zorgpersoneel zijn hart vasthoudt. "De drempel van 500 bedden blijft  bijzonder hoog. Als er door de versoepelingen opnieuw bijkomende gevallen worden opgenomen, zitten we direct weer in de miserie", aldus Johan Van Eeghem van het BBTK. Het ACLVB wijst er op zijn beurt op dat het personeel vreest voor een nieuwe golf en hoopt om niet opnieuw in een jojobeweging terecht te komen.

Daarnaast brengt Van Eeghem ook in herinnering dat er voor het zorgpersoneel na de coronacrisis nog een nieuwe crisis volgt: het inhalen van de uitgestelde zorg. "Het zorgpersoneel heeft geen uitzicht op een rustigere periode en kreunt onder de bijzonder hoge werkdruk. Bovendien heeft het personeel weinig kans om te recupereren of verlof op te nemen", zegt Van Eeghem.

Het enige lichtpuntje is dat het zorgpersoneel al gevaccinneerd is, waardoor de schrik om een besmetting op te lopen en naasten te besmetten wat kleiner is, besluit Van Eeghem.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.