Drie woonzorgcentra Korian onder verhoogd toezicht

Het Departement Zorg heeft drie extra woonzorgcentra van de Groep Korian onder verhoogd toezicht geplaatst, meldde Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V). In een reactie onderstreept Korian dat het kwalitatieve zorg blijft verzekeren, financieel gezond is en de communicatie met bewoners, werknemers en overheden voortzet. Het bedrijf wil alle onzekerheden wegnemen, klinkt de boodschap.

Korian België roept Crevits en het departement Zorg op om te overleggen over een maximale transparantie voor alle betrokkenen, "zodat elke vorm van onzekerheid weggenomen wordt". De groep is "volledig toegewijd aan kwalitatieve zorg".

Het bedrijf blijft zich inzetten "om de bestaande tekorten die vastgesteld worden in haar huizen, krachtdadig aan te pakken en de correcte toepassing van nieuwe regelgeving toe te passen". "Een aantal tekortkomingen over de infrastructuur en de registraties van de zorghandelingen werden intussen opgelost of zijn in behandeling. De vastgestelde tekortkomingen aan de infrastructuur zijn soms inherent aan de gebouwen en worden zo goed als mogelijk aangepakt. De veiligheid van de bewoners en medewerkers is hierbij prioritair en komt niet in het gedrang." Voor deze tekortkomingen vroeg Korian een afwijking aan bij Zorg.

De Franse groep Clariane - eigenaar van de woonzorgcentra van Korian in België - maakte vorige week bekend dat ze voor de activiteiten in België en Nederland een overnemer zoekt. Korian heeft momenteel 78 woonzorgcentra in Vlaanderen, wat overeenkomt met ongeveer 9 procent van alle erkende Vlaamse woonzorgcentra.

Eerder stonden al twee voorzieningen onder verhoogd toezicht, daar kwamen dus drie extra voorzieningen bij. Er is sprake van aanhoudende tekorten op vlak van de zorg voor de bewoners waarvoor de voorzieningen een remediëringsplan moeten indienen. Volgens de minister gebeurt momenteel ook een risicoanalyse bij de voorzieningen van Korian, zo vonden er dinsdag elf inspecties plaats. Crevits vraagt de rechtbank om een bewindvoerder aan te stellen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.