Drukke kerstvakantie bij VAB met evenveel skiongevallen, ook bij Europ Assistance

VAB-Reisbijstand heeft een drukke kerstvakantie gehad: de mobiliteitsorganisatie kreeg 10,3 procent meer medische interventies te verwerken ten opzichte van vorig jaar, toen dat cijfer ook al met 8,7 procent was gestegen. De meeste medische interventies moest VAB in Oostenrijk doen, gevolgd door Spanje en Frankrijk. Ook Thailand, Egypte en de Verenigde Staten duiken op in de cijfers.

Terwijl de slechte sneeuwkwaliteit door het zachte winterweer vorige kerstvakantie voor heel wat meer dossiers zorgde voor ski- en snowboardongevallen, bleef dat aantal nu min of meer gelijk (+3%).

Het aantal oproepen voor technische pech bleef bij VAB op het niveau van de kerstvakantie 2022-2023. Problemen met elektrische voertuigen namen toe en waren goed voor 2,6 procent van alle technische interventies, meer dan een verdubbeling vergeleken met vorige kerstvakantie (1 procent). De organisatie kende minder problemen in Frankrijk en Duitsland, terwijl het aantal dossiers in Oostenrijk en Nederland steeg. Banden- en wielenpech blijft de ranking aanvoeren.

Bijna één op de vijf pechverhelpingen wordt bij VAB ondertussen online aangevraagd. Toch grijpt de Belg volgens de organisatie nog te snel naar zijn gsm, terwijl hij met de onlineaanvraag lange wachttijden aan de telefoon kan vermijden en meteen bij de dispatch terechtkomt.

Europ Assistance

Europ Assistance registreert aan het einde van de kerstvakantie een zelfde aantal medische skidossiers in de Alpen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In zonbestemmingen steeg het aantal medische dossiers lichtjes (met 2 procent).

Wat de Europese bestemmingen betreft, werden de meeste medische dossiers bij Europ Assistance geopend in Spanje, waaronder de Canarische Eilanden, in Frankrijk en in Italië. Voor verre bestemmingen vermeldt de organisatie Thailand, Marokko en de VS.

Van 22 december 2023 tot en met donderdag 4 januari 2024 daalde het aantal technische interventies in het buitenland voor reizen van en naar skigebieden met 4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, voornamelijk dankzij de goede omstandigheden op de weg, aldus Europ Assistance.

Voor "niet-skibestemmingen" steeg het aantal technische interventies in het buitenland licht in vergelijking met de vorige kerstvakantie. Er werden vooral dossiers geopend in Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Duitsland en Spanje.

Volgens de reisbijstand van Touring zijn er deze kerstvakantie meer Belgen op reis vertrokken dan vorig jaar. Dat blijkt uit de cijfers van het aantal oproepen en het aantal tussenkomsten, zowel medisch als technisch.

De kerstvakantie was goed voor 3.391 oproepen of 7 procent meer dan vorig jaar, en het aantal tussenkomsten op het terrein steeg met 12 procent tot 1.362.

Het aantal skiongevallen daalde licht van 44 naar 41. Dat kan erop wijzen dat meer mensen naar warme landen zijn getrokken op de vlucht voor het slechte weer in België, meent Touring.

Het aantal medische tussenkomsten steeg van 285 naar 310 en er werden 94 vakantiegangers gerepatrieerd (vorige kerst 148). De technische tussenkomsten van Touring stegen van 928 naar 1.052, vooral doordat meer mensen met de auto vertrokken. De bestemmingen waaruit de meeste oproepen kwamen, zijn Frankrijk, Duitsland, Nederland, Luxemburg, Spanje.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.