"AI zal huisarts niet vervangen" (Peter Peumans - IMEC)

Peter Peumans, hoofd gezondheidstechnologie bij onderzoekscentrum IMEC, schetst in Het Laatste Nieuws wat AI kan betekenen voor de medische wereld. "Mijn toekomstvisie is dat AI de huisarts zal helpen om nog beter geïnformeerde beslissingen te nemen. AI krijgt hier de rol van een soort sidekick of collega die alle wetenschappelijke literatuur en de meest recente ontwikkelingen kent, maar ook gemakkelijk het dossier van de patiënt en zijn gezondheidsdata kan doornemen om verbanden te vinden."
De IMEC-specialist  beklemtoont dat we moeten kunnen garanderen dat het gebruik van AI geen risico voor de patiënt inhoudt. Maar "mogelijk kan artificiële intelligentie de gezondheidszorg financieel toegankelijker maken voor het grote publiek.”

De meerwaarde van AI als hulp van de radioloog en voor de analyse van genoomdata is bewezen. Idem dito om medicijnen te ontwerpen. 

"Mijn toekomstvisie is dat AI de huisarts zal helpen om nog beter geïnformeerde beslissingen te nemen. AI krijgt hier de rol van een soort sidekick of collega die alle wetenschappelijke literatuur kent en op de hoogte is van de meest recente ontwikkelingen, maar ook gemakkelijk het dossier van de patiënt en gezondheidsdata uit bijvoorbeeld zijn fitbit of boodschappenlijst kan doornemen om verbanden te vinden", aldus nog de expert. En uiteraard groeit de rol van AI ook bij preventie: in een vroeg stadium verhoogde risico's op ziektes opsporen. "Je huisarts kan dan optreden als coach die je met mensenkennis begeleidt bij de aanpassing van je levensstijl en die je gezondheid van nabij opvolgt en bijstuurt."

In vergelijking met dokter Google krijgt AI meer context, waardoor de antwoorden veel beter zijn, zolang de arts en de patiënt goed weten hoe het systeem werkt. Ze moeten in staat zijn om, mocht er iets vreemds verschijnen, te onderzoeken waar het misliep: "Het algoritme moet kunnen uitleggen op welke data het zich baseerde, want anders zal niemand het vertrouwen. ETRO, een onderzoeksgroep van IMEC aan de VUB, werkt daarom aan ‘verklaarbare AI'", legt Peumans uit. "Samen met het UZ Brussel ontwikkelen ze een algoritme om de uitbraak van infectieziekten in een vroeg stadium op te sporen in elektronische gezondheidsdossiers. Met verklaarbare AI zou je de artsen dan bijvoorbeeld kunnen tonen welke woorden of data de grootste impact hebben gehad op het resultaat dat uit de computer komt, zodat ze die aanbevelingen beter begrijpen.”

Medische AI kan ook tot efficiëntiewinsten leiden door bijvoorbeeld ziektes preventief te behandelen, zodat mensen minder vaak een huisarts nodig hebben. Daarnaast zou AI bestaande consultaties efficiënter kunnen laten verlopen, zoals bekend het succes van de Antwerpse start-up Bingli.

Maar AI zal de huisarts dus niet vervangen, want het menselijke aspect blijft cruciaal, luidt het besluit.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.