BMUC Cockpit: Xperthis breidt uit

Het Belgische bedrijf Xperthis, specialist en Belgisch marktleider in ICT-oplossingen, zet zijn verovering van Belgische ziekenhuizen verder met de BMUC Cockpit.  

Xperthis, een Belgisch bedrijf voor ICT-oplossingen ontstond in 2011 na een fusie van Polymedis, Partezis en Xtenso. Vier jaar later koopt het bedrijf Mims en Ciges om zijn aanbod uit te breiden in België maar ook buiten de grenzen zoals in Nederland. Xperthis telt tweehonderd medewerkers, heeft een zakencijfer van 30 miljoen euro en richt zijn inspanningen vooral op back-office voor ziekenhuizen en het elektronisch patiëntendossier (EPD).

Wat ERP betreft biedt Xperthis de oplossing ERP for Healthcare (ERP4C) aan voor de ondersteuning van het alle logistieke en financiële processen van ziekenhuisinstellingen. Het bedrijf koos voor de implementatie van het SAP Hana-platform en de SAP Fiori-interface.

Op het vlak van het elektronisch patiëntendossier kon Xperthis dankzij diverse aankopen drie producten in huis halen die niet toereikend genoeg waren, met name Omnipro, H+ en bDoc om ze in een oplossing te verwerken, Xperthis Care. “Weinig ziekenhuizen hebben nog een EPD dat uitsluitend in huis ontwikkeld wordt. En dan hebben we het nog niet eens over de kosten”, zo zegt CEO Melchior Wathelet. Hij wijst er op dat ziekenhuizen met almaar strakkere budgetten moeten weken en dat Xperthis zijn product nog moet verrijken.

Die verrijking verloopt via de installatie van een ecosysteem van het ‘best of breed’ type waarbij de beste componenten geselecteerd worden om geïntegreerd te worden in het aanbod. Belangrijk om weten is ook dat elk Belgisch ziekenhuis tegen 2018 over een EPD moet beschikken.

“Het EPD zit nog niet in de cloud, maar onze ERP4C oplossing werkt helemaal in de cloud. In die context is onze aandeelhouder NRB een troef van formaat omwille van de datacentra in België", zegt Philippe Neumann, chief strategy officer bij Xperthis. In de toekomst zal er geëvolueerd worden naar een SaaS-model (Software-as-a-Service) met betaling per gebruik.

Op het vlak van SaaS ontwikkelde Xperthis een oplossing om de mate van maturiteit te bepalen van een ziekenhuis wat het uitrollen van elektronische patiëntendossiers betreft. De oplossing kreeg de naam BMUC Cockpit. Voor het bepalen van die maturiteit moet er voldaan worden aan vijftien verplichte BMUC criteria (Belgian Meaningful Use Criteria), criteria die opgesteld werden door de FOD Volksgezondheid en waaraan voldaan moet worden om de verhoopte financiële middelen te krijgen. De tool werd ontwikkeld in samenwerking met OZ Consulting.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.