Medische apps zorgen voor paniek bij patiënten

Door het veelvuldige downloaden van gezondheidsapps worden huisartsen de laatste tijd overstelpt met vragen van ongeruste patiënten, zo meldt Het Nieuwsblad. Sinds de coronacrisis hebben veel mensen een gezondheidsapp gedownload zoals My Nexuz Health, CoZo of Helena. Daarmee kunnen ze zelf hun test­resultaten, medisch dossier en doktersverslagen raadplegen. Maar dat is niet zonder gevolgen, zo blijkt nu.

Huisartsen worden de laatste tijd overstelpt met vragen van ongeruste patiënten. Zij begrijpen de medische taal in de documenten niet of ontdekken via de apps dat ze een tumor hebben. 

"Een groot probleem is dat als mensen een scan laten doen, ze de beelden al veel vroeger op zo'n online platform kunnen zien dan wij", zegt Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica. "Ze bellen ons dan in ­paniek op."

Jos Vanhoof van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten pleit voor een aanpassing van het systeem: "Huisdokters moeten kunnen aanvinken dat ze de uitslag gelezen hebben alvorens de patiënt die online te zien krijgt."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Marc DE MEULEMEESTER

  09 september 2021

  Hebben jullie niet vroeger een artikel gepubliceerd met net het omgekeerde : na het bezoek of de raadpleging van de " huis" arts , raadpleegt 1/3 van de patiënten Dr. Google , handopleggers , gebedsgenezers , bestraalders , homeopaten en andere deskundigen die niet tot 25 jaar op de schoolbanken gezeten hebben !
  Vraag uitleg aan de dokteurs van Uw zieke bont , ze zijn er voor U !

 • Marc DE MEULEMEESTER

  09 september 2021

  Eindelijk wordt de natte droom van de Zieke Bonden werkelijkheid :
  de huisarts staat centraal in de gezondheidszorg en is ten allen tijde bereikbaar voor al Uw vragen , het invullen van al Uw papieren en formulieren en is bereid om alles te attesteren wat het lid van de zieke bont of de vak bont nodig heeft om hun "client " te " dienen " , en dit in ruil voor 1 lakkertje !