Overheid valideert eerste gezondheidsapps

Op het platform www.mhealthbelgium.be zijn vandaag de eerste door de overheid gevalideerde gezondheidsapps gepubliceerd.

Vandaag zijn de eerste vier gevalideerde apps gepubliceerd op het platform MHealth Belgium: een app om hartritmestoornissen op te sporen (FibriCheck), een revalidatie-app voor patiënten die een knie- of een heupoperatie hebben ondergaan (Move Up), een app om de opvolging van kankerpatiënten tijdens een chemobehandeling te verbeteren (RemeCare) en een app voor mensen met slaap- of ademhalingsproblemen (Airview).

Maggie De Block, minister van Volksgezondheid: “Apps kunnen een meerwaarde betekenen voor patiënten en zorgverleners. Maar het aanbod is zo gigantisch dat het moeilijk wordt om te weten welke app nu betrouwbaar is en welke niet. Met dit platform willen we burgers en zorgverleners daarbij helpen: hier zullen ze op termijn álle apps vinden die een stempel kregen van de overheid.”

De apps voldoen aan alle criteria voor niveau 1 van het validatiemodel van de overheid. Dit houdt in dat ze over een CE-markering beschikken, conform de regelgeving voor medische hulpmiddelen zijn en beantwoorden aan de Europese regels rond gegevensdeling.

In het totaal telt het validatiemodel drie niveaus:

Niveau 1 legt de basiscriteria vast voor alle aangemelde toepassingen. De applicatie moet over een CE-markering beschikken en conform de regelgeving voor medische hulpmiddelen zijn. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten ziet daarop toe. De toepassing moet ook voldoen aan de Europese verordening rond de gegevensbescherming.

Niveau 2 bepaalt de voorwaarden rond interoperabiliteit met andere mobiele applicaties onderling en met andere digitale toepassingen binnen de gezondheidszorg, zoals de basisdiensten van het eHealth-platform. Het eHealth-platform legt deze voorwaarden vast, het effectief testen van de interoperabiliteit zal gebeuren door onafhankelijke testcentra. Daarnaast zijn alle basiscriteria (niveau 1) van kracht.

Niveau 3 is gereserveerd voor toepassingen met een aangetoonde gezondheidseconomische meerwaarde. Voor deze toepassingen wordt een aangepast financieringsmodel ontwikkeld. Het Riziv gaat na of ze een plaats hebben binnen een breder behandelplan. Alle applicaties van niveau 3 moeten ook voldoen aan alle criteria van niveaus 1 en 2.

Het platform is niet alleen bedoeld voor burgers maar ook voor zorgverleners en bedrijven. Zorgverleners vinden er goede apps terug die ze met een gerust hart kunnen adviseren aan hun patiënten. Bedrijven kunnen hun app(s) via deze weg aanmelden voor validatie door de overheid.

> Lees ook: De Block denkt aan terugbetaling medische apps

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.