Eerste Europese "vaccinatie-dashboard" gelanceerd

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) heeft een interactief vaccinatie-dashboard gelanceerd. Via de tool kan je makkelijk zien hoe ver andere Europese landen staan met hun vaccinatiecampagne.

De Europese Unie heeft op dit moment officieel haar goedkeuring gegeven voor drie vaccins: Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. Alle lidstaten zijn intussen ook al gestart met de vaccinatiecampagne. Om de Europese vaccinatiecampagne in kaart te brengen, lanceerde het ECDC een systeem om de vaccinatie te monitoren. De interactieve tool is gebaseerd op gegevens die door de landen worden aangereikt.

De eerste versie is vandaag online gegaan, maar bevat nog niet van alle deelnemende landen gegevens. Die worden de komende dagen aangevuld. "We zijn verheugd om deze 'Vaccine Tracker', die bijna live updates geeft over de vaccinatie in Europa, te kunnen lanceren", aldus ECDC-hoofd Andrea Ammon. "We zullen nauw blijven samenwerken met de lidstaten om de meest kwetsbare mensen te beschermen en de druk op onze gezondheidssystemen te doen verminderen."

Uit de eerste cijfers zien we dat er op dit moment al ruim 8 miljoen mensen in Europa zijn ingeënt. In realiteit zijn dat er wel meer, want nog niet alle landen hebben hun gegevens al doorgespeeld aan het ECDC. Volgens de meest recente cijfers heeft in ons land al 2,7 procent van de bevolking een eerste prik gekregen.

De 'Vaccine Tracker' is terug te vinden via de website van het ECDC maar voorlopig zeer traag op te laden, misschien wegens de grote belangstelling en omdat hij nog in zijn kinderschoenen staat.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.