"Ernstige tekorten vastgesteld bij woonzorgcentrum Bierbeek" (Departement Zorg)

Bij woonzorgcentrum d'Eycken Brug in Bierbeek zijn "ernstige tekorten" vastgesteld door de Zorginspectie. Dat meldt het Departement Zorg. Het Departement Zorg heeft enkele maatregelen opgelegd om de werking van het woonzorgcentrum te verbeteren.

Eind december vorig jaar kwam de krant Het Laatste Nieuws naar buiten met getuigenissen van vijf ex-werknemers van het woonzorgcentrum. Ze stelden dat bewoners verwaarloosd werden als gevolg van een personeelstekort, dat medicatie vergeten werd toe te dienen en dat een bewoonster twee keer foutief insuline ingespoten gekregen zou hebben. De directie heeft de beweringen steeds ontkend. 

Sinds de nieuwsberichten zijn er verschillende klachten over het woonzorgcentrum toegekomen bij de Woonzorglijn van het departement. Daarop heeft de Zorginspectie twee inspecties uitgevoerd, waaruit "ernstige tekorten" zijn gebleken, die "een risico inhouden voor de veiligheid en het welzijn van de bewoners". 

Meteen na de laatste inspectie, op 9 januari, werden al enkele beschermende maatregelen opgelegd. Zo moest er toezicht zijn bij de medicatie-inname door niet-zelfredzame bewoners, en moest er voldoende toezicht zijn bij de bewoners bij wie een vrijheidsbeperkende maatregel van kracht is. 

Nu heeft het departement die maatregelen verlengd, en er nog extra opgelegd. Het woonzorgcentrum moet een externe crisismanager aanstellen om de procedures binnen de werking op punt te stellen. Alle vrijheidsbeperkende maatregelen die op dit moment toegepast worden, moeten ook opnieuw geëvalueerd worden samen met de huisarts en de familie van de bewoners in kwestie. En het centrum moet kunnen aantonen dat er voldoende toezicht wordt gehouden bij de bewoners, in het bijzonder bij bewoners op wie vrijheidsbeperkende maatregelen van toepassing zijn. Het departement verwacht tot slot dat er wekelijks gerapporteerd wordt over de genomen acties. 

In augustus vorig jaar kwam er ook al een klacht binnen over het woonzorgcentrum. Bij de inspectie toen werd geen personeelstekort of verwaarlozing van de bewoners vastgesteld.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.