"Ethaankraker heeft geen significante impact op winning Amerikaans schaliegas" (Ineos)

Volgens een groep Amerikaanse dokters zou de kraker van Ineos in de Antwerpse haven de gezondheid van Amerikanen bedreigen door bijkomende winning van schaliegas. De nieuwe fabriek in België zou echter geen significante impact hebben op het gewonnen volume gas aan de andere kant van de oceaan, meldt Ineos in een reactie.

In de kraker wil Ineos ethyleen produceren, een basisstof voor plastic. Daarvoor zal de Britse chemiereus ethaan invoeren uit de Verenigde Staten, waar het via 'fracking' uit de grond gehaald wordt. Frackinginstallaties worden dan weer gelinkt aan gezondheidsrisico's. 

In een brief aan de ministers Hilde Crevits en Zuhal Demir waarschuwden de artsen onlangs dat de ethaankraker een turbo zou zetten op de ontginning van schaliegas in de VS, en daardoor dus ook op het vrijkomen van giftige chemicaliën. Physicians for Social Responsibility Pennsylvania (PSR PA) en Texas Physicians for Social Responsibility (Texas PSR) trokken aan de alarmbel.

Dat is volgens Ineos niet nodig. "De brief heeft het oogmerk Project ONE te beschadigen", klinkt het. "Ethaangas is in de VS overvloedig aanwezig als een bijproduct van methaan dat lokaal ontgonnen en gebruikt wordt, beter bekend onder de naam aardgas."

Vroeger werd ethaan meestal afgefakkeld, waardoor het rechtstreeks in de atmosfeer terechtkwam. Vandaag wordt het ingezet als grondstof in de chemie, stelt Ineos. "Wij gebruiken dus een oude afvalstroom (ethaangas) als grondstof om een hoogwaardige basisbouwsteen (ethyleen) voor de petrochemie te produceren." Het alternatief is een derivaat van ruwe aardolie als dominante grondstof voor ethyleenproductie.

"De stelling dat Project ONE een significante impact heeft op het schaliegasvolume is volstrekt ongegrond", besluit de Britse chemiereus. "In 2022 produceerden de VS 600 miljard ton schaliegas. Project ONE gebruikt iets minder dan 2 miljoen ton ethaan, wat neerkomt op ongeveer 0,0003 procent van de totale hoeveelheid geproduceerde schaliegas in de VS. Dat is vergelijkbaar met één druppel in een bad vol water."

> Ethaankraker Antwerpse haven bedreigt gezondheid Amerikanen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.