Europees Geneesmiddelenagentschap krijgt er bevoegdheden bij

Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA zal beter toegerust worden om tekorten aan medicijnen te voorkomen. Die uitbreiding van de bevoegdheden van het agentschap is donderdag met kamerbrede meerderheid bekrachtigd in het Europees Parlement.

Binnen het EMA worden twee stuurgroepen in het leven geroepen die mogelijke tekorten aan essentiële medicijnen en medische hulpmiddelen in het oog moeten houden. Ze zullen daarbij advies kunnen vragen aan alle spelers in de toeleveringsketen, van fabrikanten en licentiehouders tot patiëntenverenigingen.

De stuurgroepen van het EMA zullen ook beroep kunnen doen op een nieuw monitoringplatform, dat informatie over aanvoer en vraag naar medicijnen moet inzamelen. Er komt ook een openbare website met informatie over tekorten. De data over de klinische studies van vergunde medicijnen zullen ook sneller gepubliceerd worden.

De versterkte rol van het EU-agentschap in Amsterdam is één van de voorstellen die de Europese Commissie op tafel heeft gelegd om Europa beter te wapenen tegen gezondheidscrisissen als de coronapandemie. Ze moeten tot een zogenaamde Europese gezondheidsunie leiden. Over de nieuwe bevoegdheden van het EMA bereikten de parlementsleden al een akkoord met de lidstaten. De verordening treedt in maart in werking.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.