Federale regering maakt 7 miljoen vrij voor 'opnieuw-aan-boordtrajecten' in de zorg

De federale regering maakt 7 miljoen euro vrij om zorgmedewerkers die lang afwezig zijn geweest van het werk of nieuwe collega's te begeleiden in de (her)start binnen een team. Dat maakt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bekend. Twee maatregelen die de druk op het zorgpersoneel moeten verlichten, worden verlengd. In totaal gaat het om 51 miljoen euro voor 2024.

Zorgkundigen hebben nu weinig tot geen tijd om nieuwelingen en collega's die na een lange afwezigheid terugkeren, te begeleiden. Nochtans is dat belangrijk, vindt Vandenbroucke, omdat mensen zo sneller integreren en vlotter meedraaien in een zorgteam. Bovendien is een van de klachten van jonge mensen die de sector verlaten het gebrek aan ondersteuning, zegt hij. De Vooruit-vicepremier maakt nu 7 miljoen euro vrij zodat zorginstellingen vervangers kunnen inschakelen zodat ervaren medewerkers de tijd krijgen om nieuwe en terugkerende collega's te begeleiden. 

Daarnaast verlengt de federale regering in 2024 twee projecten die de druk op het zorgpersoneel moeten verlichten. Het gaat om 21 miljoen euro voor de aanwerving van ondersteunend en administratief personeel, zodat verpleegkundigen meer bezig kunnen zijn met hun patiënten, en 23 miljoen euro om de opleidingen tot verpleegkundige of zorgkundige aantrekkelijker te maken. Er worden zo 170 extra plaatsen gecreëerd voor #KiesvoordeZorg, waarbij mensen uit andere sectoren betaald een opleiding in de zorg kunnen volgen. De voorbije drie jaar volgden meer dan 4.500 mensen zo'n opleidingstraject, aldus Vandenbroucke.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.