Federale regering verhoogt ambulancebudget tot 239 miljoen euro

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) trekt het budget voor dringende geneeskundige hulpverlening op tot bijna 240 miljoen euro in 2025. Dat heeft hij aangekondigd in Gent, waar een nieuwe ambulancepost is geopend in een gebouw van hogeschool HOGent. De middelen zijn nodig om de sector te professionaliseren en beter te omkaderen.

Er komen duidelijk richtlijnen voor ziekenhuizen met erkende ambulances. Maar ook het PIT (Paramedisch Interventieteam, een ziekenwagen met verpleegkundigen aan boord) en de intermediaire of occasionele ziekenwagens worden duidelijk omschreven in een 'erkenningsbesluit ziekenwagendiensten'.

En er volgen dus ook bijkomende middelen om de professionalisering in de sector te financieren. "Als we een permanentie van 24 uur op 24, met een minimum aan kwaliteitseisen willen voorzien, dan zullen er wellicht meer professionele hulpverleners en ambulanciers binnen het kader actief worden", zegt Vandenbroucke

Ons land heeft de voorbije decennia gebouwd aan een breed netwerk van basishulpverlening, met ambulanciers die met een basisopleiding van amper 120 uur theorie en 40 uur praktijkopleiding aan de slag gaan. Het voordeel is dat we vandaag kunnen rekenen op een zeer fijnmazige dekking van heel het grondgebied.

Maar het is niet altijd eenvoudig om voldoende en gekwalificeerde vrijwilligers te motiveren. "We willen niet zeggen dat het allemaal beroepskrachten moeten zijn, vrijwilligers zijn nog altijd meer dan welkom", zegt de minister. "Aan de basisopleiding van ambulanciers sleutelen we vandaag niet."

In de jaren 80 werd de Medische Urgentie Groep of MUG in het leven geroepen, naast de klassieke ziekenwagen. En later volgde het paramedisch interventieteam of PIT, een ziekenwagen met verpleegkundigen aan boord. "En dit als antwoord op die interventies waar de basis-ziekenwagen net te weinig kennis en kunde aan boord had, maar de MUG een te zware inzet was."

Maar het ontbrak aan een reglementaire definitie van wat een ziekenwagen moet zijn. En er werd niet aan de financiering van deze gedefinieerde ziekenwagen gewerkt. Het erkenningsbesluit komt daaraan tegemoet. En het zou de fijnmazigheid van de huidige pré-hospitaalzorg intact moeten houden.

Budgetsprong

"Ons streefdoel blijft om binnen het kwartier 95 procent van de interventies te doen", zegt minister Vandenbroucke. "Er zijn weinig landen die dit halen."

In 2023 werd een eerste schijf van 14.200.000 euro vrijgemaakt voor de dringende geneeskundige hulpverlening. Dat bracht het budget voor de sector op 91.190 000 euro. Dit jaar verhoogt Vandenbroucke het budget tot 146.170.000 euro en volgend jaar komt het globale budget op 239.670.000 euro.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.