Flexibelere werkuren voor wie iemand verzorgt

Werknemers die voor iemand zorgen, hebben binnenkort het recht minder werkuren of meer telewerk aan te vragen. Dat schrijft De Morgen. Het gaat om de omzetting van een Europese richtlijn uit 2019.

Zo wordt het voortaan makkelijk om een flexibelere arbeidsregeling aan te vragen als je voor iemand zorgt. De baas kan enkel weigeren mits een schriftelijke motivatie.

Daarnaast krijgt iedere werknemer ook recht op vijf dagen zorgverlof per jaar, boven op de reeds bestaande verloven zoals voor mantelzorg en palliatieve zorg. "Dit verlof kan flexibeler worden ingezet, bijvoorbeeld om een kind in het ziekenhuis te bezoeken of een familielid dat intrekt in een rusthuis te begeleiden", duidt federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne.

Voorts krijgen werkgever strengere regels opgelegd als ze een tijdelijk contract niet verlengen en als ze het wettelijk voorziene geboorteverlof niet respecteren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.