Frankrijk: Catherine Vautrin, nieuwe minister van Volksgezondheid

Op 11 januari werd Catherine Vautrin benoemd tot minister van Arbeid, Gezondheid en Solidariteit in de regering van Gabriel Attal. Ze is 63 jaar, komt uit het departement Marne en is sinds 2017 voorzitter van Groot-Reims.

De rechts georiënteerde Catherine Vautrin begon haar carrière bij de RPR toen ze 20 jaar oud was. Daarna behield ze haar banden met de UMP, vervolgens met Les Républicains, voordat ze afstand nam van die partij. Ze stond dicht bij Nicolas Sarkozy en steunde Emmanuel Macron in de presidentsverkiezingen van 2022.
Onder president Jacques Chirac bekleedde ze tussen 2004 en 2007 diverse ministerposten, waaronder minister van Gelijke Kansen, Sociale Cohesie en staatssecretaris voor Ouderen. In 2014 werd ze president van de agglomeratie Reims.
Hoewel ze zich de afgelopen jaren heeft gedistantieerd van de nationale politiek, werden haar competentie en ervaring erkend toen ze werd benaderd voor de post van premier in april 2022, na de herverkiezing van Emmanuel Macron. Een positie die uiteindelijk werd toegekend aan Élisabeth Borne. Ze werd met name geweerd omdat ze deelnam aan de mobilisatie tegen de wet die het homohuwelijk toestaat.
Catherine Vautrin is juriste van opleiding.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.