Geen bewijs dat therapie werkt, toch terugbetaald

Van paardencoaching over 'holistische wandelsessies' tot 'zintuiglijke museumbezoeken'. In een jaar tijd betaalde het Riziv drie miljoen euro terug voor 'groeps­behandelingen' waarvan Testaankoop er al zeker zeven bestempelt als "bedenkelijk wegens niet wetenschappelijk bewezen". Dat schrijft Het Nieuwsblad.

De federale overheid maakt al enkele jaren 165 miljoen euro per jaar vrij voor de terugbetaling van sessies bij een geconventioneerde psycholoog of orthopedagoog. Ook groepstherapieën komen daarvoor in aanmerking. "Van mei 2022 tot en met augustus 2023 zijn alles ­samen 8.428 groepssessies georganiseerd voor 45.845 mensen. Het Riziv betaalde daarvoor 3.150.652 euro terug", zegt Laura Clays van Testaankoop, dat cijfers opvroeg bij het Riziv. 

Hoewel de consumentenorganisatie zeker het nut inziet van groepstherapieën, ziet ze twee grote problemen. "De 32 geestelijkegezondheidsnetwerken in ons land, die elk in hun regio het aanbod moeten optimaliseren, bepalen nu zelf welke therapieën terug­betaald worden en welke niet. Er zijn geen criteria voorzien, waardoor sommige therapieën in de ene regio wél en in de andere niet worden terugbetaald. Bovendien gaat het ene netwerk bij die selectie al wetenschappelijker te werk dan het andere", aldus Clays. "Belastinggeld dat de overheid uitgeeft aan poten­tieel nutteloze behandelingen, kan zo niet gaan naar interventies die wél werken en veilig zijn." 

Testaankoop legde zijn bevindingen voor aan het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Die zou alvast van plan zijn om een 'database met EBP-praktijken' (evidence based practice) op te stellen om de netwerken en psychologen te ondersteunen. Er zou ook worden gewerkt aan meer richtlijnen en bijscholing voor psychologen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.