Geneeskundestudenten én minister verbinden solidariteit en wetenschap

Op het 'verjaardagsfeestje' van het VGSO (Vlaams Geneeskundig Studentenoverleg) in de vorm van een jubileumcongres, knoopten zowel VGSO-voorzitter Max Kips als minister Vandenbroucke de begrippen wetenschap en solidariteit aan elkaar vast.

Zoals het hoort was de inleidende speech van studentenvoorzitter Max Kips studentikoos, zelfs al bleek  het congresthema zwaar op de hand: "Zorgen over zorgen'. De hoerakreten voor het jubileum gingen over in bezorgdheid toen hij flink wat uitdagingen de revue liet passeren in vraagvorm: "Wat is de haalbaarheid van solidariteit?’, ‘Hoe breiden we ons voor op AI?’", enzomeer. Toch blijft het geneeskundeberoep enorme voldoening geven, uitgedrukt in de welbekende mangomomenten. Ze vormen het ideale tegengewicht tegen de draaglast. "Met onze voeten op de grond, ons hoofd in de wetenschap én ons hart bij de patiënt. Ook minstens de volgende 15 jaar", besloot Max Kips.

Geestelijke gezondheidszorg

Minister Vandenbroucke borduurde in zijn feestrede verder rond de begrippen wetenschap en solidariteit, twee steunpilaren van het beroep. Maar die solidariteit staat volgens hem onder druk door diverse intussen welbekende factoren zoals veroudering, chronische aandoeningen, multimorbiditeit, gebrek aan primaire en secundaire preventie, de uitdagingen in de geestelijke gezondheidszorg, werkdruk, administratieve lasten... Een sterke solidariteit kan nochtans een tegengewicht vormen door:

  • Waardering, steun, een eerlijke vergoeding en houdbare werkschema’s voor iedereen die werkt in de zorg;
  • Radicaal hokjes afbreken, samenwerken en gegevens delen
  • Doelmatige en transparante inzet van beschikbare middelen 

Uiteraard komen dan de talrijke maatregelen uit zijn New Deal om het hoekje loeren, hier al uitgebreid besproken en becommentarieerd.

De netwerken geestelijke gezondheidszorg waarvoor zopas nog een flink bedrag werd vrijgemaakt (twee keer 165 miljoen), moeten een voorafspiegeling zijn van waar de minister naartoe wil (zie kaartje).

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.