Het A.S.Z. zet in op duurzaamheid met recyclage sterilisatiedoeken

De sterilisatiedoeken worden voortaan verzameld na gebruik, opgehaald en naar een dagbestedingscentrum gebracht, vlakbij de campus van het A.S.Z. in Aalst. Daar worden ze verwerkt en later getransporteerd naar een bedrijf dat er plastic korrels van maakt voor hoogwaardig plastic dat gebruikt wordt in diverse vormen in de lokale economie.

Dr. Rappe, uroloog bij het A.S.Z. en initiatiefnemer van het project: “Toen ik over dit project las dat intussen is opgestart bij een 17-tal andere ziekenhuizen, vond ik meteen dat we bij het A.S.Z. op de kar moesten springen. Je krijgt niet vaak de kans om zo’n mooi project op te starten dat tegelijk werkt aan de duurzaamheid van je organisatie, de lokale economie ondersteunt én een sociale invalshoek heeft."

Het A.S.Z. werkt nauw samen met vzw EnAdviS. Die hielp niet alleen met het opmaken van een plan van aanpak, maar ook met het zoeken naar lokale partners zoals het dagbestedingscentrum en het zorgen voor materiaal zoals een pers om de doeken samen te persen en te bundelen voor verzending.

De propere OK-doeken waarin instrumenten steriel aangebracht worden voor een operatie, worden na gebruik verzameld in speciaal hiervoor voorziene vuilniszakken. Heel belangrijk hierbij is dat de doeken die verzameld worden niet bevuild zijn met bloed of medisch afval. Anders komen ze niet in aanmerking voor recyclage.

De doeken die wel in aanmerking komen worden opgehaald en gaan naar het dagcentrum Schoonderhage, gelegen op slechts enkele honderden meters van het A.S.Z. in Aalst. Hier halen mensen met een beperking alle etiketten eraf, worden de doeken geperst in balen en klaar gezet voor transport naar een pagina 2|2 recyclagebedrijf dat er zwarte plastic korrels (granulaat) van maakt voor kasten, laptops, bloempotten of andere. De bedrijven die dit granulaat gebruiken in hun productie zijn stuk voor stuk Belgische bedrijven.

Als alles goed gaat en er voldoende capaciteit is, zowel binnen het A.S.Z. als bij Schoonderhage, om het project uit te breiden, wil het ziekenhuis dit type van recyclage in de toekomst uitrollen op andere diensten en campussen. Want we streven ernaar om in de toekomst nog meer in te zetten op duurzaamheid. Dit is verankerd in onze strategische doelstellingen voor de komende jaren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.