"Historische" uitspraak veroordeelt overheid voor uitstoot broeikasgassen

Het Brusselse hof van beroep oordeelde donderdag dat de Bel­gische staat, het Vlaams Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te weinig ­inspanningen deden om hun uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. De rechter noemt dat een schending van onder meer het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De federale staat, Vlaanderen en Brussel krijgen voor het eerst ook bindende reductiedoelstellingen aan hun been: tegen 2030 moeten ze de uitstoot  met 55% doen dalen ten opzichte van 1990.

Na Nederland is België het tweede land ter wereld waar een rechter dergelijke expliciete reductiedoelstellingen oplegt. Zuhal Demir (N-VA), Vlaamse milieuminister, wil het vonnis eerst nog bestuderen alvorens te reageren. Zakia Khattabi (Ecolo), federaal klimaatministert, ziet het arrest net als een katalysator om met nieuwe voorstellen naar haar collega-ministers te stappen. Van zijn kant stelt Alain Maron (Ecolo), de Brusselse minister van Klimaat, het wel wat eigenaardig voor door zelf ze zeggen dat hij blij is dat zijn eigen gewest is veroordeeld - een positie die tot enige bescheidenheid noopt - en tegelijk Vlaanderen met de vinger te wijzen.

Alleen Wallonië ontsnapt aan mogelijke dwangsommen in de toekomst omdat het wel genoeg initiatief nam om de uitstoot naar beneden te halen.

De vzw Klimaatzaak die de bal jaren geleden aan het rollen bracht, noemt de uitspraak 'historisch'. Klimaatzaak vzw had een dwangsom van 1 miljoen euro per maand gevorderd, maar het hof wacht daarvoor de uitstootcijfers af van 2022 tot 2024. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.