Ierland start staatsfonds van 100 miljard voor kosten gezondheidszorg

De Ierse regering lanceert een overheidsfonds van 100 miljard euro. Dat moet helpen om de toenemende kosten voor gezondheidszorg en pensioenen op te vangen. Het "fonds voor de toekomst van Ierland" (Future Ireland fund) zal gespijsd worden met uitzonderlijke inkomsten uit de vennootschapsbelastingen.

Jaarlijks zal 0,8 procent van het bruto binnenlands product van Ierland in het nieuwe fonds gestoken worden. Tegen 2035 zou het fonds 100 miljard euro waard kunnen zijn.

De regering verwacht dit jaar een begrotingsoverschot van 8,8 miljard euro, na een positief saldo van 8,5 miljard euro vorig jaar. Ierland staat bekend om zijn voordelig belastingregime voor bedrijven en beschikt over een goed opgeleide Engelstalige bevolking. Die troeven lokten heel wat (technologie)multinationals, die er hun Europese hoofdzetels installeerden.

Verschillende politici waarschuwden echter herhaaldelijk dat het land te afhankelijk is van de belastinginkomsten die die bedrijven opleveren. Bovendien heeft Ierland zich internationaal geëngageerd om een minimumbelasting van 15 procent op de winsten van multinationals in te voeren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.