Instituut Tropische Geneeskunde wil uitbreiden

Het Instituut Tropische Geneeskunde (ITG) wil uitbreiden en heeft zijn oog laten vallen op het Provinciaal Instituut voor Hygiëne in de Kronenburgstraat. De uitbreidingsplannen zijn nog niet in kannen en kruiken. “Maar het is wel ons voorkeursscenario ”, klinkt het. De uitbreiding is vanuit het standpunt van het ITG inderdaad wel logisch.

Over de intenties van het ITG bericht De Standaard vandaag verwijzend naar een reportage van de regionale zender ATV. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) barst uit zijn voegen. Het huidige gebouw uit 1933 is beschermd erfgoed en dat maakt uitbreiden moeilijk. Daarom kijkt het ITG naar alternatieven in de buurt. “Idealiter zoeken we ruimte aansluitend bij ons huidig patrimonium”, zegt algemeen beheerder van het ITG, Ann Peters aan ATV. “De toren van het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH), in de Kronenburgstraat, komt op korte termijn vrij. Dus we kijken in eerste instantie naar dat gebouw.”

"De aspiraties van het ITG vloeien voort uit vijf pijlers, die we voortdurend proberen te verbeteren." Zo omschrijft het ITG zijn ambitie. Die vijf pijlers zijn onderwijs, onderzoek, medische dienstverlening, capaciteitsversterking en management.

Verspreid

De mogelijke integratie van het PIH slaat dus op de vierde pijler, capaciteitsversterking. Tegelijk is er een link met de tweede pijler: onderzoek. En het management wil hier een zetje geven. De nood aan extra ruimte is immers groot. “Onze labs zitten nu verspreid over heel ons gebouw”, zegt Peters. “Dat is historisch zo gegroeid, maar niet ideaal. In ons nieuw infrastructuurplan willen we onze labsdichter bij elkaar brengen met het oog op een geïntegreerd onderzoeksplatform.” 

Concreet zijn de uitbreidingsplannen evenwel nog niet. Zo is er nog geen overeenkomst met de provincie Antwerpen, de eigenaar van het PIH-gebouw.

Onlangs kwam het ITG nog in het nieuws door een ultramodern en zwaarbeveiligd insectarium te openen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.