Investeren in gezondheid: een politieke keuze

Gibbis, de federatie van de zorginstellingen van de openbare en private socialprofit sectoren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, publiceert zijn memorandum met het oog op de verkiezingen van 2024.

Ons gezondheidszorgsysteem moet het hoofd bieden aan grote en intussen bekende uitdagingen. Het Memorandum van Gibbis is een solide en doordachte roadmap voor de toekomst van de gezondheidszorg in België. De koepelorganisatie herinnert eraan dat meer dan 36% van de patiënten die in Brussel worden verzorgd, afkomstig zijn uit Vlaanderen of Wallonië of personen zijn die de Belgische nationaliteit niet hebben of behoren tot de meest kwetsbaren van onze bevolking: daklozen, asielzoekers, mensen zonder papieren. Hoe kunnen we burgers die samen meer dan honderd verschillende talen spreken beter bijstaan? Brussel staat ook voor andere specifieke uitdagingen. Hoe vind je het nodige personeel als wonen in Brussel steeds duurder wordt en mobiliteit een obstakel wordt om er te werken? Ten slotte maakt de institutionele complexiteit het er niet eenvoudiger op om oplossingen te vinden.   

AAn torenhoge ambitie geen gebrek: tegen 2035  willen de Brusselse zorginstellingen tot de meest performante instellingen van Europa behoren en als zodanig gezien worden door de burger, op het vlak van innovatie, kwaliteit, efficiëntie, praktische en financiële toegankelijkheid en duurzaamheid van de zorg en het gezondheidszorgsysteem. Kortom, instellingen waar de burger centraal staat. 

De drie hoofdassen en de transversale as van het memorandum onderbouwen deze ambitie:

Een eenvoudige toegang verzekeren tot passende, kwaliteitsvolle zorg
Voor voldoende zorgpersoneel zorgen dat tevreden is en gewaardeerd wordt
Een financieringsmechanisme waarborgen dat duurzaam, betaalbaar en flexibel is
De maatschappelijke doelstellingen beantwoorden inzake duurzaamheid
Voor elk van deze assen stelt GIBBIS concrete voorstellen voor.

“Samen, met alle spelers in de gezondheidszorgsector en met een sterk engagement van het politieke niveau, kunnen we bouwen aan een sterkere en meer veerkrachtige toekomst voor de gezondheid van iedereen, in België en in Brussel.”, aldus Karel Van De Sompel, algemeen directeur van Gibbis.

Het memorandum vindt u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.