Jan Yperman innoveert met nieuwe operatierobot

Het Jan Yperman Ziekenhuis neemt volgende week een operatierobot in gebruik. Het gaat om de Da Vinci Xi. Uroloog Bruno Bamelis, zijn team en de collega's zijn maar wat blij met deze nieuwe stap.

Uroloog dr. Bruno Bamelis is uiteraard tevreden dat hij door de robot minder invasieve operaties kan uitvoeren wat voor de patiënt kleinere littekens en minder postoperatieve pijn inhoudt.  Er is ook minder risico op complicaties en er is minder bloedverlies, waardoor een bloedtransfusie praktisch nooit meer nodig is. "En niet onbelangrijk: dit alles betekent ook een veel korter ziekenhuisverblijf, zodat de patiënt sneller naar huis kan: van 8 à 10 dagen naar nog amper een tweetal voor het volledig wegnemen van de prostaat bijvoorbeeld."

Dokter Bamelis heeft al tien jaar ervaring met radicale prostaatwegnames met een dergelijke robot in AZ Groeninge in Kortrijk. Collega-uroloog dr. Anneleen Verbrugghe gebruikt dezelfde robot al meerdere jaren voor het wegnemen van niertumoren en reconstructieve ingrepen op de nier. Ook uroloog dr. Matthias Beysens zal zich verder bekwamen in de robotchirurgie. Het urologisch centrum van het Jan Yperman Ziekenhuis is hooggespecialiseerd en nam de voorbije jaren al meerdere hightech-toestellen in gebruik met belangrijke voordelen voor de patiënt, zoals de HoLEP-laser (voor de behandeling van goedaardige prostaatgezwellen) en de niersteenverbrijzelaar. 

Naast operaties van de prostaat en nieren behoort ook het wegnemen van de blaas tot de mogelijkheden met de Da Vinci-robot. Het toestel zal binnen het ziekenhuis breed ingezet worden: naast urologische operaties zullen er in de toekomst ook gynaecologische en abdominale ingrepen mee plaatsvinden. Specialisten uit verschillende disciplines zullen de robot dan ook gebruiken voor hun ingrepen. Onder meer de laparoscopieën (kijkoperaties) kunnen voortaan robotgeassisteerd gebeuren. Behalve de artsen kregen ook de verpleegkundigen die zullen assisteren hiervoor een speciale opleiding.  

Op de foto:
Dr. Matthias Beysens (Urologie), dr. Anneleen Verbrugghe (Urologie), dr. Bruno Bamelis (Urologie), dr. Johan Fierens (Algemene - Abdominale Heelkunde) en dr. Lieven Dedrye (Algemene - Abdominale Heelkunde). (© Jan Yperman Ziekenhuis)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.