Kamervoorzitster verlaat halfrond na discussie met oppositie

Kamervoorzitster Eliane Tillieux heeft gistermiddag de plenaire vergadering een klein halfuurtje geschorst na een incident met de oppositie. Tillieux verliet het halfrond ook even.

De discussie draait rond een wetsontwerp dat onder meer een nieuwe patriominiumtaks voor vzw's moet invoeren. De meerderheid liet die tekst op de agenda van de Kamer zetten, maar de oppositie stuurde amendementen op het ontwerp naar de Raad van State, waardoor er vandaag/donderdag niet meer over kan worden gestemd. N-VA-fractieleider Peter De Roover noemde het ontwerp "een belastingverhoging" en "een nieuwe aanslag op de koopkracht". 

Omdat de tekst echter een aantal fiscale maatregelen omvat die nog voor het einde van het jaar gestemd zouden moeten worden, vroeg de meerderheid bij monde van CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten dat de Kamervoorzitster een spoedadvies bij de Raad van State zou vragen. Het gaat immers om "een budgettaire inspanning van bijna 200 miljoen euro die we niet willen laten liggen", zei hij. 

Toen de Kamervoorzitster dat toezegde, kreeg ze van de oppositie de wind van voren en kreeg ze het verwijt zich niet neutraal op te stellen. Eerder op de middag maakte Tillieux immers geen gebruik van haar recht om de interpellatie van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) over het Medista-dossier, die later op de avond gepland staat, te vervroegen. De oppositiepartijen hadden daar gezamenlijk om gevraagd, maar kwamen niet aan de nodige vijftig Kamerleden om de agenda te wijzigen. 

Tillieux benadrukte na afloop van de schorsing dat ze voorzitter is van "alle 150 leden" van de Kamer. PS-fractieleider Ahmed Laaouej verweet de oppositie "parlementaire obstructie".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.