Kansen stijgen voor schadevergoeding patiënt

Op een webinar, te bekijken op dinsdag 28 november over de middag, zal topjurist Christophe Lemmens het onder meer hebben over de omkering van de bewijslast in een rechtszaak. Die ligt nu in principe nog bij de patiënt. Maar dat blijft misschien niet zo,  afgaand op enkele recente vonnissen.

Prof. dr. Christophe Lemmens ((Dewallens & Partners): “Twee recente rechtszaken lijken de bewijslast om te keren. Er was het arrest van het hof van beroep van Antwerpen uit 2021, eerder al verschenen in het Tijdschrift voor Gezondheidsrecht. Het daar aangeklaagde ziekenhuis moest kunnen aantonen dat het alle voorzorgsmaatregelen genomen had. Dat weigerde het ziekenhuis, waarop de eiser gelijk kreeg volgens een nieuwe wet waarop de rechtbank een beroep deed. Gevolg was immers dat de aansprakelijkheid van het ziekenhuis werd vastgesteld.”

Een vonnis dat dus een basis legt die het voor de patiënt makkelijker lijkt te maken om een schadevergoeding te krijgen.

Bewijs door waarschijnlijkheid

Een tweede arrest komt van het hof van beroep van Luik. “Dat arrest is inmiddels bevestigd in Cassatie. Ten grondslag  daarvan lag een auto-ongeval met een zwangere dame die volgens haar door dat ongeval en de bijbehorende stress vroeger dan gepland beviel. Bij die vroeggeboorte kwam het kind gehandicapt ter wereld. Volgens de vrouw op het proces moet de bestuurder die het ongeval veroorzaakte, instaan voor de vroeggeboorte en de handicap van het kind. De deskundigen die de rechtbank daarvoor aanstelde, konden het niet eens worden over het feit of er een oorzakelijk verband bestond.”

“Een stelling luidde dat het onredelijk zou zijn om van de vrouw te eisen dat ze een causaal verband leverde. Het nieuwe Burgerlijk Wetboek voorziet dan de mogelijkheid om een bewijs door waarschijnlijkheid te leveren. Het hof van beroep keurde die mogelijkheid in dit geval goed en de uitspraak werd bevestigd in Cassatie. Het causaal verband werd dus aangenomen  ondanks de onenigheid onder de deskundigen. Het gaat hier met andere woorden om een verlaagde bewijsstandaard.”

Die twee zaken en de nieuwe bewijsregels kunnen er dus toe leiden dat patiënten makkelijker een schadevergoeding zullen kunnen eisen. Een interessant thema dat Christophe Lemmens dus verder uitdiept op het webinar als hij het heeft over de aansprakelijkheid van medische beroepsbeoefenaars en zorginstellingen.

Het programma ziet er verder beknopt als volgt uit:

  • Aansprakelijkheid inzake ziekenhuisinfecties
  • Aansprakelijkheid inzake informed consent
  • Wat is de laatste stand van de rechtspraak van het Fonds Medische Ongevallen: aansprakelijkheid en MOZA?
  • Wat is de laatste stand van de rechtspraak van de hoven en rechtbanken omtrent medische aansprakelijkheid?
  • Wat is de invloed van de Kwaliteitswet op de aansprakelijkheid van gezondheidsbeoefenaars en zorginstellingen? Zal er veel wijzigen ten gevolge de voorgestelde hervorming van de Kwaliteitswet?
  • Zijn er bepalingen uit het nieuwe Boek 5 ‘Verbintenissen’ van het Burgerlijk Wetboek die een impact hebben in deze materie?
  • Verzekeringsovereenkomsten BA Medische beroepen en de bestaande systemen voor dekking in de tijd: kritische beschouwingen.
  • Wat zal het voorgestelde Boek 6 ‘Buitencontractuele aansprakelijkheid’ betekenen voor de aansprakelijkheid van medische beroepsbeoefenaars en zorginstellingen?

Praktisch:

Webinar op dinsdag 28 november 2023 (12u30 – 14u30) - Docent: prof. dr. Christophe Lemmens (Dewallens & Partners)

Inschrijven kan hier.

> Ziekenhuis moet uitzonderlijk medische fout weerleggen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.