Koning en koningin bezoeken Jan Yperman ziekenhuis in Ieper

Koning Filip en koningin Mathilde hebben vrijdagmorgen het Jan Yperman ziekenhuis in Ieper bezocht. Het koningspaar nam er de tijd om met artsen, verpleegkundigen en medewerkers te praten over de impact van de coronapandemie.

De koning en de koningin bezochten zowel mensen van de COVID-afdeling als andere afdelingen en ook personeel van de schoonmaak. Ze gingen in gesprek met enkele tientallen artsen en medewerkers van het ziekenhuis. "Het was de uitdrukkelijke wens van het koningspaar om mensen uit alle geledingen van het ziekenhuis te zien en om de mentale weerslag van de COIVD-epidemie te kennen op onze medewerkers. Ze waren heel betrokken tijdens het bezoek", zegt woordvoerder Pieter-Jan Breyne. Het hele bezoek verliep onder strikte coronarichtlijnen.

Het koningspaar bezocht ook het COVID-noodhospitaal in de ambulancehal van de spoedafdeling. Daar ontmoetten ze artsen en medewerkers van de spoed, intensieve zorgen en het operatiekwartier. Het koningspaar kreeg daar ook uitleg over hoe de medewerkers werkten. Koningin Mathilde stelde uitgebreid vragen aan de medewerkers over hoe zij de pandemie hebben beleefd op de werkvloer.

"Het is een bijzonder veeleisend jaar geweest. Het bezoek is dan ook een teken van waardering en dank voor ieder van onze 1.600 artsen, medewerkers en vrijwilligers. Zeker de tweede COVID-golf was hier zeer intens. Ook het lange wachten op vaccins heeft z'n weerslag gehad", aldus de woordvoerder.

De medewerkers haalden hun hart op aan het bezoek. "Ze hebben zeker hun tijd genomen om te luisteren naar hoe wij alles hebben ervaren. De koning en koningin leefden zich enorm in", zegt Maarten Delaere, hoofdverpleegkundige van de afdeling spoed.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.