Kort ziekteverzuim in ouderenzorg verdubbeld tegenover 2019

Een op de vier werknemers in de ouderenzorg is dit jaar minstens een dag per maand niet kunnen gaan werken vanwege ziekte. Dat zijn er dubbel zoveel als in 2019, zo blijkt donderdag uit cijfers van ouderenzorgkoepel Vlozo, op basis van een analyse van Acerta en Liantis.

In 2019 was een op de acht medewerkers minstens een dag per maand ziek. Gemiddeld werden er toen 3,5 werkdagen op 100 niet gepresteerd vanwege het kort ziekteverzuim. Op vier jaar tijd zijn die cijfers verdubbeld: een op de vier medewerkers is minstens een dag per maand afwezig door ziekte. Dat betekent dat dit jaar 7 werkdagen op 100 niet gepresteerd zullen worden. De cijfers tonen bovendien dat jongeren disproportioneel veel - in vergelijking met andere sectoren - uitvallen. 

Vlozo-topman Johan Staes noemt de gegevens "onrustwekkend". "We zijn ervan geschrokken. Het is bekend dat langdurige ziekte een probleem is in de zorgsector, maar dat kort ziekteverzuim een dergelijke impact heeft, hadden we niet verwacht", zegt Staes. "Als iemand voor een korte periode uitvalt, is het niet makkelijk om vervanging te vinden. Kortverzuim mondt bovendien vaak uit in chronische uitval."

Staes roept de federale en Vlaamse overheid op om werk te maken van meer flexibiliteit in de sector, onder meer op vlak van verloning en technologische innovatie. "Door meer innovatie in te zetten, kan het personeel ontzorgd worden en weer met hun kerntaken bezig zijn, namelijk het zorgen voor ouderen", stelt Staes. 

In de sector van publieke ouderenvoorzieningen ligt het kort verzuim op 5 procent, blijkt uit een recente bevraging van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Wanneer langdurige afwezigheden worden meegeteld stijgt het percentage tot 15 procent. 

Volgens VVSG heeft een en ander ermee te maken dat er in publieke woonzorgcentra meer personeel wordt ingezet dan door de Vlaamse overheid wordt opgelegd. "Zo komt het dat er in publieke woonzorgcentra meer personeel is dan in private", vertelt VVSG-woordvoerder Nathalie Debast. "Dat maakt de werkdruk lager, waardoor mensen minder uitvallen. Ook goede arbeidsvoorwaarden zorgen mee voor minder uitval."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.