Ziekenhuis in Herstal sluit tijdelijk spoedafdeling, Vandenbroucke reageert scherp

De spoedafdeling van het ziekenhuis André Renard in de Luikse stad Herstal wordt tot maandag gesloten. Dat heeft de directie bekendgemaakt. Aanleiding is een gebrek aan en vermoeidheid bij het personeel.

"Al twee jaar levert het voltallige ziekenhuispersoneel de grootste inspanning in de strijd tegen COVID-19", aldus het ziekenhuis. "Wij hebben alle middelen uitgeput die ons in staat stellen onze taken als algemeen ziekenhuis uit te voeren en wij hebben de limiet bereikt van wat menselijk mogelijk is." 

De spoedeisende hulp is daarom sinds donderdagmiddag 14 uur gesloten en zal pas maandag 13 december om 8 uur opnieuw openen. Op die manier wil het ziekenhuis een toevloed van nieuwe patiënten tegengaan. In diezelfde periode vinden ook enkel nog essentiële ingrepen plaats. 

"Wij zijn ons bewust dat dit op lange termijn niets oplost", klinkt het verder. "Zonder een opwaardering van het verplegend beroep zal de situatie de komende maanden nog verslechteren, dus structurele maatregelen dringen zich op." 

Het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke betreurt de situatie, maar reageert scherp. "Telkens wanneer het ziekenhuis gaat weigeren om een patiënt op te nemen die doorgestuurd wordt via de 112, zal de de inspecteur van de gezondheidsinspectie van de federale overheidsdienst Volksgezondheid een proces-verbaal kunnen opstellen voor inbreuken op de wet van 1964 over dringende geneeskunde hulpverpleging en dat overmaken aan het parket en het ziekenhuis."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    10 december 2021

    Enkel antivaxers zijn er welkom op hun open deur dag !