Laatste zusters verlaten kloostergebouw van ziekenhuis Diest

De laatste twee Gasthuiszusters zijn van het kloostergebouw van AZ Diest naar een woonzorgcentrum in Rillaar verhuisd. Dat heeft het ziekenhuis bekendgemaakt. Het zijn de laatste zusters die nog in het kloostergebouw verbleven.

In 1619 kwamen de Gasthuiszusters Augustinessen toe in Diest, met als bedoeling de gezondheidszorg in de stad nieuw leven in te blazen. Gedurende de volgende 400 jaar hebben 190 zusters aan ziekenzorg gedaan. Met de verhuis van de laatste twee zusters, komt een eind aan een lange periode waarin ze het klooster bewoonden. Sinds mei van dit jaar is AZ Diest ook al officieel eigenaar van het kloostergebouw.

"De zusters gaan weg, maar ze zullen nooit helemaal weg zijn", reageert het ziekenhuis. "Hun stempel van 400 jaar zorg dragen in Diest laat een diepgewortelde onuitwisbare afdruk na. Ook hun materieel erfgoed gaat niet verloren."

De kunstvoorwerpen en enkele gebruiksvoorwerpen van de zusters hebben onderdak in het Museum voor Religieuze Kunst in de Sint-Sulpitiuskerk op de Grote Mark van Diest gekregen. Apotheekstukken zijn teruggekeerd naar de gasthuisapotheek in het oude gasthuis en archiefstukken, zoals de oprichtingsakte en andere officiële documenten, zijn naar het stadsarchief van Diest gebracht.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.