Weigering behandeling asielzoekster in Jette "onaanvaardbaar", zegt Orde 

"Het is onaanvaardbaar om te weigeren iemand medische zorg toe te dienen, ongeacht het statuut van de persoon." Dat zegt de vicevoorzitter van de nationale raad van de Orde der artsen, Christian Melot. Hij reageert op het voorval met een hoogzwangere asielzoekster in Jette, die werd weggestuurd omdat ze geen ziekteverzekering had.

"Op deontologisch vlak rechtvaardigt niets zo'n beslissing. Ik wil er ook op wijzen dat alle artsen de eed van Hippocrates afleggen", aldus Melot, waarin staat dat ze iedereen moeten helpen en geen onderscheid mogen maken.

Melot benadrukt dat in België iedereen recht heeft op een of andere vorm van hulp, ook mensen die bijvoorbeeld geen papieren hebben. Een KB van 1996 voorziet in dringende medische hulp voor vreemdelingen die illegaal in ons land verblijven, via de OCMW's. Asielzoekers die in een systeem van financiële steun zitten of in lokale opvanginitiatieven, zijn ook betrokken via het platform MediPrima.

"Zelfs als ze niet geregistreerd zijn, moet het ziekenhuis voor hen zorgen. Het zal ze daarna zelf in het systeem registreren. In alle ziekenhuizen wordt sociale bijstand verleend", zegt Christian Melot. "In het geval van een privéziekenhuis krijgt de patiënt daar de eerste hulp en vervolgens wordt hij overgedragen aan een OCMW-ziekenhuis." Er bestaat dus een risico dat de eerste interventie niet wordt betaald. "In dat geval gaat het naar de winst- en verliesrekening van het ziekenhuis. Elk jaar valideren de raden van bestuur dergelijke situaties."

Een asielzoekster die moet bevallen, moet altijd in een ziekenhuis terechtkunnen. Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, zal de medische kosten altijd op zich nemen, ook als de betrokkene niet in het opvangnetwerk verblijft. Dat zei het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) donderdag al.

> "Medische kosten van asielzoekers worden altijd door Fedasil opgenomen" (Demoor)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.