Legionella Evergem - Boete van 384.000 euro voor Stora Enso en opschorting voor drie verantwoordelijken

In de zaak rond de legionellabesmetting in de kanaalzone rond Evergem, waarbij twee personen om het leven kwamen, heeft de Gentse correctionele rechtbank het akkoord tussen de beklaagden en het openbaar ministerie bekrachtigd in het kader van de procedure 'voorafgaande erkenning van schuld'. Het bedrijf Stora Enso krijgt een boete van 384.000 euro opgelegd en drie verantwoordelijken binnen het bedrijf krijgen opschorting van straf.

Begin mei 2019 brak legionella uit in het Gentse havengebied, waarbij vooral mensen uit Evergem en de Gentse kanaalzone getroffen werden. Tegen het eind van de maand waren er 32 personen besmet, van wie er twee om het leven kwamen. Het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid voerde een groot brononderzoek uit en identificeerde de papierfabriek van Stora Enso in Langerbrugge als de mogelijke bron van de besmetting. De identiteit van het bedrijf werd afgeschermd omwille van het gerechtelijke onderzoek, maar Stora Enso bevestigde begin juni 2019 dat de hoogoven van de papierfabriek de mogelijke bron was. De koeltoren werd een tijdlang stilgelegd voor grondig onderhoud en reiniging.

Het parket vroeg en kreeg de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank van de nv Stora Enso Langerbrugge en van drie personen met een specifieke functie binnen het bedrijf. Het gaat om de toenmalige directeur van de fabriek en twee milieuverantwoordelijken. Ze werden verdacht van onopzettelijke doding van twee mensen, onopzettelijke slagen aan 30 personen die besmet en daardoor ziek geworden zijn, en van schending van de zorgplicht.

Stora Enso bereikte een akkoord met het openbaar ministerie via de procedure 'voorafgaande erkenning van schuld' of 'guilty plea'. De beklaagden vroegen een opschorting van straf. Het bedrijf ging akkoord om een geldboete te betalen en had met de slachtoffers in persoon minnelijke schikkingen bereikt. De gemeenteraad in Evergem besliste in oktober al om de dading met Stora Enso goed te keuren, en meldde dat de gemeente 192.000 euro zal ontvangen. Ook voor Gent gaat het om hetzelfde bedrag. 

De erkenning van schuld moest wel nog afgetoetst worden door de rechtbank, en dat gebeurde dinsdag. "Vandaag werd door de correctionele rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Gent, het vonnis uitgesproken waarbij het akkoord tussen de beklaagden en het openbaar ministerie werd bekrachtigd", zegt persrechter Laurence De Rudder. "Het komt aan de rechtbank louter toe om te controleren of aan alle wettelijke voorwaarden voldaan is en de overeenkomst vervolgens te bekrachtigen. De rechtbank beslist bijgevolg niet zelf over de schuldvraag, noch over de op te leggen straf."

Stora Enso krijgt de "maximale geldboete zoals wettelijk voorzien" van 384.000 euro. "Voor de drie natuurlijke personen betreft dit een opschorting van de uitspraak van een veroordeling voor een periode van drie jaar. Alle burgerlijke partijen werden vergoed. De rechtbank heeft vastgesteld dat de overeenkomst tussen de beklaagden en het openbaar ministerie op een weloverwogen manier werd gesloten en overeenstemt met de werkelijkheid van de feiten en met hun correcte juridische kwalificatie. Rekening houdend met de aard van de feiten, met de onderscheiden rol van de beklaagden, hun blanco dan wel gunstig strafrechtelijk verleden, en met de grote inspanningen die gedaan werden om alle burgerlijke partijen te vergoeden, heeft de rechtbank tevens geoordeeld dat de voorgestel de en aanvaarde straf en opschortingen van uitspraak van veroordeling, proportioneel zijn."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.