Limburg blijft zwaar getroffen, weer toename in Sint-Trudo Ziekenhuis

De provincie Limburg blijft zwaar getroffen door het coronavirus met 1.355 bevestigde besmettingen. De twee grootste Limburgse ziekenhuizen, het Jessa Ziekenhuis in Hasselt en het ZOL in Genk, zagen hun aantal patiënten dit weekend opnieuw toenemen. Ook het Sint-Trudo Ziekenhuis, dat een week geleden zijn maximumcapaciteit op de intensieve zorg bereikte, heeft weer aanzienlijk meer patiënten opgevangen.

Volgens de FOD Volksgezondheid en het Belgische instituut voor gezondheid Sciensano heeft de provincie Antwerpen met 1.461 bevestigde gevallen het hoogst aantal besmettingen. Het minder bevolkte Limburg volgt echter al op de tweede plaats met 1.355 bevestigde besmettingen.

Het Jessa Ziekenhuis zag zondag 131 patiënten, van wie dertig op de Intensieve Therapie-Eenheid (ITE). Er was ook één sterfgeval, wat het totaal op 23 slachtoffers brengt. Zaterdag telde het Hasseltse ziekenhuis nog 116 patiënten in totaal, 27 op de ITE en vier overlijdens. Vrijdag stond de teller op 113 patiënten, waarvan dertig op de ITE, en meldde het ziekenhuis vijf overlijdens.

Balans

  • Het ZOL ving zondag 91 patiënten op, van wie 32 op intensieve zorg. Zaterdag waren er 81 patiënten in totaal, waarvan 27 op intensieve zorg. Zaterdag was er ook één overlijden. Vrijdag had het ZOL 71 patiënten, waarvan 17 op intensieve zorgen. Die dag waren er twee overlijdens in het Genkse ziekenhuis. De capaciteit in het ZOL is intussen opgetrokken van tachtig bedden tot boven de honderd bedden.
  • In het Sint-Trudo Ziekenhuis was er donderdag sprake van een korte adempauze met 33 coronapatiënten, waarvan negen op intensieve zorgen. Zondag zijn er dan weer 68 patiënten opgenomen, waarvan acht op intensieve zorgen. Zaterdag waren er 59 coronapatiënten, waarvan tien op intensieve zorgen. Zaterdag waren er drie overlijdens en zondag vier, wat het totaal er op twintig overleden patiënten brengt. Zowel zaterdag als zondag waren er vier ontslagen, waar het totaal nu op 31 ligt.
  • Het Truiense ziekenhuis zag zondag op de intensieve afdeling twee transfers naar andere ziekenhuizen uitgevoerd. Daarnaast werden vier patiënten voor hospitalisatie naar Heusden-Zolder overgebracht. Op zaterdag waren er nog twee transfers naar andere ziekenhuizen. In totaal heeft het ziekenhuis nu dertien stabiele patiënten naar de intensieve afdelingen van andere ziekenhuizen vervoerd.

Het Sint-Trudo Ziekenhuis heeft intussen ook meer informatie over de achtergrond van de overleden patiënten gedeeld. De gemiddelde leeftijd van de twintig personen ligt op 83 jaar. Daarnaast had het overgrote merendeel een medische voorgeschiedenis en was zestig procent zelfs medisch zwaar belast.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.