Maatwerkbedrijf helpt met zorgtaken in ziekenhuis

Voor de eerste keer in België gaat een maatwerkbedrijf (de voormalige beschutte en sociale werkplaatsen) bijspringen met de zorgtaken in een ziekenhuis. Het pilootproject krijgt steun van de provincie Antwerpen en werd vrijdag voorgesteld in Geel.

"Maatwerkbedrijf De Sprong kan ons zorgpersoneel zo meer ademruimte geven", klonk het. De Sprong is het eerste maatwerkbedrijf van ons land dat sociale tewerkstelling inzet om verplegend personeel een helpende hand te bieden binnen de muren van een ziekenhuis. De bedoeling is dat de mensen binnen het maatwerkbedrijf op termijn opgeleid worden tot 'gezondmaker'. 

In 2023 had de VDAB 1.383 vacatures voor zorgkundigen, enkel in de provincie Antwerpen. Tegelijkertijd is er een grote groep van mensen die moeilijk toegang krijgt tot de arbeidsmarkt. "Om de sociale economie en de zorgsector dichter bij elkaar te brengen, zijn er echter nog wel wat drempels weg te werken", aldus de initiatiefnemers. "Denk daarbij aan de taalbarrière, de begeleidingsnood en de diplomavereisten." 

Voor sommige taken in een ziekenhuis heb je echter geen opleiding nodig: maaltijden rondbrengen, bedden opmaken, water op de kamers voorzien, een ommetje maken met de bewoners. Daar kunnen mensen uit een maatwerkbedrijf vrij eenvoudig een steentje bijdragen. Vroeger hielp men al in zorgcentra, nu maakt men de stap naar een ziekenhuis. 

"De samenwerking met het ziekenhuis van Geel is een pilootproject, en echt wel een unicum voor België", vertelt Bart Quirijnen, directeur van vzw De Sprong. "Het principe is hetzelfde als bij de woonzorgcentra waar we intussen al heel wat ervaring hebben opgebouwd. Ook hier is het de bedoeling dat onze medewerkers bepaalde niet-medische taken overnemen van het zorgpersoneel."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.