Medewerkers en patiënten AZ Sint-Maarten trappen mee tegen longziekte COPD 

Artsen, medewerkers en patiënten van AZ Sint-Maarten fietsten op woensdag 15 november ruim 200 kilometer bij elkaar in de centrale inkomhal van het ziekenhuis in Mechelen. Al fietsend vestigden ze zo voor het tweede jaar op rij de aandacht op de longziekte COPD. Acteur en Mechelaar Tijmen Govaerts nam de eerste kilometers voor zijn rekening. In totaal trapten 32 enthousiaste fietsers mee. 

Om de longziekte COPD en het nut van pulmonaire revalidatie beter bekend te maken bij huisartsen, patiënten en het grote publiek, nam AZ Sint-Maarten op woensdag 15 november, Wereld COPD-dag, deel aan de COPD Bike Challenge. 

Maar liefst 32 artsen, medewerkers en patiënten gaven het beste van zichzelf en fietsten ruim 200 kilometer bij elkaar op twee ergometrische fietsen die in de centrale hal van het ziekenhuis opgesteld stonden. Vier uur lang werden de fietsers om het kwartier afgelost door een volgende deelnemer.

“Iedereen fietste in eigen tempo. Bij de geoefende fietsers ging dat wat vlotter natuurlijk, maar deelnemen was de belangrijkste inzet. Voor de veiligheid van de patiënten was er uiteraard zuurstof, saturatiemeting en voldoende medische omkadering aanwezig. Het was fantastisch: iedere deelnemer straalde door de motivatie. Laat dit een hart onder de riem zijn voor alle longpatiënten die dagelijks moeite hebben om hun inspanningsvermogen op peil te houden”, vertelt dr. Jouke De Regt, pneumologe bij AZ Sint-Maarten en organisator van het evenement. 

Tijmen Govaerts (29) fietste samen met dr. Christophe Libeer, hoofdverantwoordelijke pneumologie, de eerste kilometers bij elkaar. “Ik ben zelf longpatiënt, van zolang ik me al kan herinneren. Ik ben hier door de artsen altijd erg goed geholpen geweest, en dit was mijn kans om eens iets terug te doen”, vertelt de Mechelse acteur. Of hij bang was voor de inspanning? “Nee, sporten vormt geen obstakel voor mij als longpatiënt, zolang ik het op eigen tempo doe. Hoe meer ik sport, hoe beter ik me zelfs voel.” 

400 miljoen patiënten 

COPD is de chronisch obstructieve longziekte waarbij de luchtwegen en de longblaasjes zijn aangetast. Bijna 400 miljoen mensen wereldwijd hebben te kampen met de ziekte. Patiënten hebben last van hoest, kortademigheid en kunnen minder goed inspanningen doen. De meest voorkomende oorzaak is roken, maar ook luchtvervuiling of erfelijke belasting kunnen hiertoe bijdragen. Behalve rookstop en inhalatiemedicatie is het onderhouden van een goede fysieke conditie een van de belangrijkste behandelingen. Voor dit laatste kunnen patiënten dan ook longrevalidatie opstarten. 

De actie, een initiatief van farmabedrijf Chiesi, bracht een mooie som sponsorgeld in het laatje, dat onder meer wordt besteed aan de actie Kom op tegen Kanker. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.