Minstens 1,4 miljoen levens gered in Europa dankzij coronavaccins

Coronavaccins hebben minstens 1,4 miljoen levens gered in Europa, maar het virus is "here to stay". Dat heeft Hans Kluge, het regionale hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dinsdag gezegd.

"Vandaag kunnen 1,4 miljoen mensen in onze regio, de meesten van hen ouderen, genieten van het leven met hun dierbaren omdat ze de cruciale beslissing hebben genomen om zich te laten vaccineren tegen covid-19", aldus Kluge. De eerste oproep voor een boosterprik heeft zowat 700.000 levens gered, klinkt het nog. 

Volgens de meest recente gegevens van de WHO zijn sinds de uitbraak van het virus, nu zowat vier jaar geleden, meer dan 277,7 miljoen mensen getroffen door het virus in de regio, die 53 landen omvat en zich uitstrekt tot Centraal-Azië. In de regio zijn ook ruim 2,2 miljoen sterfgevallen geteld. 

De WHO onderstreepte verder dat het tijdens de winterperiode cruciaal blijft "om zichzelf en de meest kwetsbaren" te beschermen. "Terwijl we leren leven met covid-19 en andere ademhalingsvirussen, is het absoluut essentieel voor kwetsbare bevolkingsgroepen om hun vaccinaties tegen covid-19 en griep op peil te houden." 

Europa moet daarom absoluut blijven investeren in gezondheid, luidt het. "We lopen het risico dat we niet voorbereid zijn op uitzonderlijke gebeurtenissen, zoals de opkomst van een nieuwe, ernstigere variant van COVID-19 of een nog onbekende ziekteverwekker", aldus Kluge. "Ik maak me grote zorgen dat gezondheid van de politieke agenda verdwijnt en dat we er niet in slagen om de tijdbom aan te pakken waarmee onze gezondheidsmedewerkers worden geconfronteerd."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.