Na brand in Duits ziekenhuis met vijf doden: oproep tot verbetering brandbeveiliging 

Na een brand in het Helios ziekenhuis in Uelzen is het aantal dodelijke slachtoffers opgelopen tot vijf. De Duitse Stichting Patiëntenbescherming roept op om onafhankelijke blussystemen wettelijk verplicht te stellen in elke patiënten- en personeelskamer in ziekenhuizen.

Van de vijf slachtoffers stierven er drie in het ziekenhuis, een andere persoon werd aanvankelijk naar een ander ziekenhuis gebracht en stierf daar. Vrijdagavond bevestigde de politie een vijfde dodelijk slachtoffer. Het ging om een andere patiënt die in eerste instantie ook werd overgebracht naar een ander ziekenhuis en daar overleed aan levensbedreigende verwondingen, aldus een politiewoordvoerder. Alle slachtoffers waren patiënten. Er werden geen details gegeven over de leeftijd en het geslacht van de overledenen.

De politie sprak ook van een dubbelcijferig aantal gewonden. volgens het ziekenhuis raakten zes mensen ernstig gewond en 16 anderen hadden lichte en matige verwondingen. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk.

De brand brak donderdagavond laat uit op de derde verdieping van de kliniek en sloeg over naar verschillende patiëntenkamers. Afdeling 3.4 voor interne geneeskunde, cardiologie, longziekten en vaatkunde werd getroffen. Het ziekenhuis in Uelzen is een basiszorgcentrum met 303 bedden.

De brandweer en politie redden verschillende patiënten uit hun kamers, sommigen met behulp van ladders. Er werden ongeveer 140 reddingswerkers ingezet. De gewonden liepen rookinhalatieschade en brandwonden op. 

Verschillende afdelingen van het ziekenhuis kunnen voorlopig niet worden gebruikt. Ongeveer 50 patiënten werden daarom overgebracht naar naburige ziekenhuizen. Bovendien kunnen er tot en met 12 januari geen patiënten worden opgenomen en kan er op dit moment niemand worden behandeld op de spoedeisende hulp.

Sprinkler

Na de brand in Uelzen riepen patiëntenvoorstanders op tot sprinklerinstallaties in ziekenhuizen. "Zelfs meubelzaken en magazijnen in dit land hebben betere brandbeveiligingsnormen dan ziekenhuizen", heette het.

Volgens eerste schattingen van de politie zou de totale schade door de brand in de kliniek meer dan een miljoen euro kunnen bedragen. Een branddeskundige moet de oorzaak van de brand achterhalen. 

Het ziekenhuis plant een gebedsdienst en een minuut stilte. De overledenen, de gewonden en degenen die nog vechten voor hun leven zullen woensdag (10 januari) worden herdacht.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.