Nieuw initiatief AZ Klina: Kalmthoutse polikliniek

Volgend jaar opent in Kalmthout een polikliniek voor inwoners van de gemeente. Het is een initiatief van AZ Klina uit Brasschaat en de gemeente Kalmthout. Tot voor kort was in het aangekochte pand een Goed thuiszorgwinkel gevestigd. Voor de inwoners van de gemeente mikt men op een dubbel voordeel: niet alleen beperken de reistijd beperken, maar zorg ook bereikbaarder maken voor minder mobiele inwoners.

“Naast de zorg die we in Brasschaat aanbieden, willen we ook actief zijn in ons volledig zorggebied in de omliggende gemeenten”, verduidelijkt dokter Joost Baert, CEO van AZ Klina. AZ Klina borduurt hiermee verder op een eerder concept dat al werd toegepast in Essen (Zorgpunt Grens). “Het is voor mensen een grote meerwaarde om voor goede medische zorg in hun eigen buurt terecht te kunnen. Onder meer door nieuwe digitale mogelijkheden kunnen we letterlijk ook buiten de fysieke grenzen van ons ziekenhuis in Brasschaat zorg aanbieden in heel ons werkingsgebied. We vinden het cruciaal om dat te doen in goed overleg en nauwe samenwerking met huisartsen en de volledige eerstelijnszorg in de regio.”

In februari wordt de verkoop van het gebouw aan de Kapellensteenweg afgerond en is AZ Klina eigenaar. Dan starten er uitgebreide verbouwingswerken met de bedoeling begin 2025 in werking te kunnen treden.

Lokale medische tweedelijnszorg

De polikliniek in Kalmthout wordt een lokaal centrum voor medische tweedelijnszorg en -consultaties, rechtstreeks gelinkt aan AZ Klina. De precieze uitwerking volgt en cours de route en in overleg met de plaatselijke bevolking: “Het concreet aanbod werken we uit in de loop van 2024”, preciseert Christine Cuyt, hoofdarts van AZ Klina.

De gemeente van haar kant ziet het ook als een (forse) uitbreiding van het zorgaanbod. “Als gemeente Kalmthout zetten we al jaren in op een breed en kwaliteitsvol zorgaanbod binnen Kalmthout”, zegt burgemeester Lukas Jacobs. “Daarvoor werken we intensief samen met lokale en regionale zorgaanbieders en de eerstelijnszone Noorderkempen.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.