Nieuw Moeder-Kind Plateau in Kliniek Sint-Jan

De nieuwe afdeling in het hart van Brussel brengt het verloskwartier, de operatiezaal voor keizersneden, de materniteit, de afdeling neonatologie en de dienst postnatale pediatrie op één plek samen. Elk jaar begeleidt Kliniek Sint-Jan 1.800 bevallingen. Een ultramodern Moeder-Kind Plateau vervolledigt sinds kort de diensten die het ziekenhuis aanbiedt aan (toekomstige) ouders. Voor zorgverleners staan het welzijn van patiënten en de flexibele zorg gericht op moeders en baby’s centraal. 

Die nieuwe structuur brengt veel voordelen met zich mee: de operatiezaal voor keizersneden en de ontwaakzaal bevinden zich net naast de verloskamers, zodat er snel geschakeld kan worden bij bevallingen die zulke ingrepen vereisen. Bovendien is alles ontworpen om de band tussen moeder en kind te versterken. 

Kangoeroekamers op neonatologie 

Om ouders meer tijd met hun baby te laten doorbrengen na de geboorte, heeft Kliniek Sint-Jan bij de verbouwingen ook enkele nieuwigheden geïntroduceerd. Zo zijn er 3 ‘kangoeroekamers’ waar ouders huid-op-huidcontact kunnen hebben met hun premature of kwetsbare baby. In die kamers staat een bed voor zowel de baby als een volwassene, waardoor een van de ouders altijd bij de baby kan blijven. 

"We verkiezen om zo weinig mogelijk medisch in te grijpen, zolang de omstandigheden het toelaten en de gezondheid van de vrouw en de foetus niet in gevaar komen", zegt dokter Jean-Paul Van Gossum, diensthoofd gynaecologie en verloskunde. "Er is geen sprake van het uitvoeren van onnodige ingrepen.”

Daarnaast biedt het personeel van Kliniek Sint-Jan niet-medische ondersteuning bij pijn, zoals een VR-bril of sofrologie. In de verloskamers is fysiologische apparatuur beschikbaar, en 4 van de 7 verloskamers hebben een bevallingsbad. Patiënten mogen 2 vertrouwenspersonen bij zich hebben.

Kinderartsen, verloskundigen, gynaecologen en andere artsen of paramedici kunnen vlotter informatie uitwisselen. Dat bevordert de kwaliteit van de zorg en de opvolging van de patiënt.

Sinds 2008 draagt Kliniek Sint-Jan met trots het internationale Baby Friendly Hospital Initiative-label. Het kwaliteitsmerk is al 4 keer, zonder onderbreking, uitgereikt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.