Nieuw spreidingsplan moet morrende ziekenhuizen paaien

Er komt een nieuwe methode om coronapatiënten te spreiden over ziekenhuizen. De overheid doet dat om morrende ziekenhuizen te bewijzen dat die verdeling eerlijk en transparant gebeurt. Dat bericht De Tijd.

Het spreidingsplan om bij een hoge coronadruk patiënten in overbezette ziekenhuizen over te hevelen naar ziekenhuizen met meer ruimte op hun intensieve zorg krijgt een update. Dat is beslist door de overheidsmanagers die de ziekenhuizen bijstaan in de gezondheidscrisis. De  bedoeling is een zo transparant mogelijke verdeelsleutel voor coronapatiënten.

Ziekenhuizen kijken eerst in hun eigen netwerk en provincie. Het nieuwe spreidingssysteem treedt in werking als ziekenhuizen op die manier geen oplossing meer vinden en buiten de provinciegrenzen moeten kijken. Dan kunnen ze een beroep doen op de federale gezondheidsinspectie. Die gaat met een nieuwe toewijzingstool werken om patiënten toe te wijzen aan ziekenhuizen over het land.

Er wordt een soort algoritme toegepast om dagelijks zeker over een buffercapaciteit van tien bedden te beschikken. Die worden verdeeld via een ranglijst van de provincies en vervolgens de ziekenhuizen in die provincies om patiënten toe te wijzen. Bij de berekening wordt de bezettingsgraad ingebracht, het zevendaags gemiddelde van de evolutie van de bezettingsgraad en ook hoeveel impact de toevoeging van één coronapatiënt heeft op de bezettingsgraad.

Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van zorgkoepel Zorgnet-Icuro, bevestigt dat het spreidingsplan dinsdag is besproken binnen het Hospital & Transport Surge Capacity (HTSC) comité, een overlegorgaan waarin alle ziekenhuizen vertegenwoordigd zijn. "Ik verschoot wel dat het gelekt is nog voor het met een schrijven aan de ziekenhuizen is gecommuniceerd", zegt Cloet in een reactie. "Ik snap het en we zullen het wel doen. De bedoeling is om de druk op de Brusselse ziekenhuizen weg te nemen."

Er wordt benadrukt dat er manoeuvreerruimte is. Het is niet de bedoeling mensen van Luxemburg naar West-Vlaanderen te vervoeren mochten de ziekenhuizen bij een eventuele najaarspiek weer uitpuilen. De voorkeur blijft bij korte transfers, schrijft De Tijd.

Margot Cloet hoopt in de eerste plaats dat Brussel snel een vaccinatie tot stand brengt om de zorg minder te belasten. "Het is absoluut noodzakelijk dat geen zorg wordt uitgesteld."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.