O-arm krijgt alle ruimte in vernieuwde operatiezalen neurochirurgie

Het vernieuwde operatiekwartier op campus Sint-Jan zal in de loop van de komende jaren met 1800 m2 uitbreiden. Dat moet het efficiënte gebruik van de up-to-date operatiezalen beter ondersteunen. Twee gloednieuwe neurochirurgie-operatiezalen zijn volledig gebouwd rond het gebruik van de O-arm.

De intra-operatieve CT-scan (wegens zijn vorm ook wel O-arm genoemd) in het vernieuwde operatiekwartier van campus Sint-Jan is aan een sterke opmars bezig. Vanaf nu kan deze O-arm dagelijks door de dienst neurochirurgie worden gebruikt bij ingrepen op de hersenen of op de wervelkolom.

Vernieuwing operatiekwartier

Het operatiekwartier op de vierde verdieping van campus Sint-Jan zal komende jaren uitgebreid worden met 1.800m2, wat de logistieke en organisatorische aanpak ten goede moet komen. Daarvoor verhuist de dienst Intensieve Zorg naar de hoogste verdieping. Het operatiekwartier dat momenteel over 19 operatiezalen beschikt op de campus zal hierdoor nieuwe moderne operatiezalen kunnen bijbouwen.

Op 21 maart 2023 werden drie gloednieuwe operatiezalen in gebruik genomen door de diensten neurochirurgie en oftalmologie. Twee van de drie zalen werden zo hertekend dat ze beide optimaal gebruik kunnen maken van de intra-operatieve CT-scan (O-arm). Om die intra-operatieve scan te mogen inzetten, dienen de operatiezalen met loodbescherming in de wanden te worden uitgerust, zodat tijdens de CT-scan de straling binnen de operatiezaal blijft. Het operatieteam verplaatst zich dan tijdelijk naar een beveiligde zone tussen de twee operatiezalen.

De O-arm fungeert als navigatiesysteem: hij helpt de chirurg bij zijn planning en bij de uiteindelijke plaatsing van het materiaal. Tegelijk maakt hij onmiddellijke verificatie mogelijk tijdens de ingreep. “Wanneer de locatie niet helemaal correct blijkt te zijn, kan de chirurg corrigeren om tot een juiste positionering te komen, en zo een heringreep vermijden”, aldus dr. Nikolaas Vantomme, diensthoofd Neurochirurgie.

Schenking

De intra-operatieve CT-scan kwam er dankzij een schenking van het Fonds JE Foundation van de familie Ide-Deprez, mede beheerd door de Koning Boudewijnstichting. De familie werd in de voorbije jaren geconfronteerd met neurologische problemen, en wou het team neurochirurgie van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV met de schenking ondersteunen.

“We kunnen laten zien hoe belangrijk technologie in handen van gedreven zorgverstrekkers kan zijn voor de toekomst van ons allemaal”, lichtten Joris Ide en Eveline Deprez toe op een recente voorstelling van de O-arm in het vernieuwde operatiekwartier op campus Sint-Jan.

Het operatiekwartier op de vierde verdieping van campus Sint-Jan beschikt over 17 moderne operatiezalen, naast twee zalen in het Cardiocenter van de dienst Cardiologie. Nog dit jaar komt er 1.800m2 extra voor logistieke en organisatorische ondersteuning.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.