OESO: landen moeten meer in gezondheidspersoneel investeren

De coronapandemie heeft ernstige zwakheden in de gezondheidssystemen van veel Europese landen blootgelegd. Zo moeten landen meer investeren in hun gezondheidspersoneel, klinkt het in een gepubliceerde studie van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling).

Het personeelstekort zou in de crisis al een groter probleem zijn geweest dan het tekort aan ziekenhuisbedden. Dat werd overigens eerder al erg duidelijk in België bij de tweede golf. De OESO wijst erop dat voor de opleiding van gekwalificeerd personeel meer tijd nodig is dan voor de creatie van tijdelijke infrastructuur. Bovendien is het moeilijk reservecapaciteit van personeel te creëren.

Het onderzoek komt ook tot de conclusie dat regeringen effectieve strategieën moeten uitwerken voor het versoepelen van coronamaatregelen, om nieuwe lockdowns te vermijden. Belangrijk daarbij zijn tests voor contactopvolging en contactbeperkingen, klinkt het. De verspreiding van het virus wordt tegengegaan als grote bijeenkomsten verboden zijn en mensen telewerken. Ook cruciaal is het dragen van mondneusmaskers.

"Veel landen hadden in de eerste maanden van de crisis moeite om meer maskers en persoonlijke bescherming aan te bieden", schrijven de auteurs van het rapport. De meeste landen hadden ook moeite om hun testcapaciteit te verhogen, zodat contacttracing werd gehinderd. Zo bleven slechts weinig opties over om de verspreiding van het virus in te dammen. Strengere maatregelen werden zo uiteindelijk nodig.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.