OLV voert als eerste in België schildklieroperatie zonder zichtbaar litteken uit

Vorige week voerde dokter Klaas Van Den Heede, chirurg aan het OLV Ziekenhuis in Aalst, als eerste in België twee schildklieroperaties uit zonder een zichtbaar litteken in de hals. In tegenstelling tot de klassieke ingreep wordt er immers geen incisie in de hals van de patiënt gemaakt om langs die weg de schildklier te verwijderen. De chirurg benadert de schildklier via 3 werkkanalen via de mondopening, die op die manier wordt losgemaakt en verwijderd.

Deze procedure wordt TOETVA genoemd, een afkorting die staat voor Transoral Endoscopic Thyroidectomy via Vestibular Approach. Deze techniek werd voor het eerst beschreven en ontwikkeld in Azië, waar littekens op zichtbare plaatsen om socioculturele redenen als een stigma worden beschouwd.

De techniek werd voor het eerst beschreven door Angkoon Anuwong in augustus 2015 op het wereldcongres over chirurgie van de International Association of Endocrine Surgeons (IAES) in Bangkok. In Europa werd de techniek geïmporteerd en aangeleerd door Prof. Dr. Özer Makay, die algemene erkenning geniet als pionier en expert op dit gebied. 

Binnen het OLV Ziekenhuis zijn zowel dokter Klaas Van Den Heede als dokter Sam Van Slycke specialist endocriene chirurgie. Via hun betrokkenheid in Europese vakverenigingen kwamen zij in contact met Prof. Dr. Makay, die ook voor deze twee eerste TOETVA-ingrepen in België voor begeleiding en toezicht ("proctoring") instond.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.