Ook in privésector geen extra kost voor werkgevers na afschaffing ziektebriefje

Ook in de privésector heeft de afschaffing van het verplicht ziektebriefje voor één dag afwezigheid geen extra kosten opgeleverd voor de werkgever. Hoewel werknemers na de maatregel vaker afwezig waren, ging het om kortere periodes. Dat blijkt uit een onderzoek van HR-bedrijf Securex bij ruim 22.000 werkgevers.

Globaal zagen bedrijven een lichte daling in afwezigheden tussen de eerste helft van 2022 en die van 2023. Daarin valt Securex het onderzoek van de federale instelling Medex over ambtenaren bij. Maar dat was zo voor zowel grote bedrijven - waar personeel tot drie keer een baaldag kan opnemen - als voor kleine bedrijven, die nog wel een ziektebriefjes vereisen. De oorzaak is het coronavirus, dat in 2022 nog fel woedde.

"Het ziektebriefje heeft geen effect op absenteïsme en is ook niet verwant met de kost voor de werkgever. "Maar er is wel een effect op het type afwezigheden", zegt onderzoeker Heidi Verlinden van Securex. Hoewel de frequentie van afwezigheden overal naar beneden ging, was die daling sterker in bedrijven met een verplicht briefje (- 7 procent) dan zonder (- 3 procent). Gemiddelde duur van een afwezigheid ging dan weer overal omhoog, maar vooral bij kleine bedrijven (+ 7 procent). In grote bedrijven was dat maar 3 procent langer.

Werknemers in de privésector waren na de afschaffing dus vaker, maar korter afwezig. Zonder een ziektebriefje namen zowel bedienden als arbeiders een kwart meer enkele ziektedagen op dan vorig jaar. Afwezigheden van langer dan twee weken namen bij die groep met 21 procent af. Dat is de helft sterker dan met ziektebriefjes (-14 procent). Daardoor had de afschaffing geen opmerkelijk effect op de periode van gewaarborgd loon en dus de kost voor de werkgever.

> AADM en ASGB voorstander om regels afschaffing ziektebriefje uit te breiden

> Afschaffing ziektebriefje één dag leidt niet tot meer verzuim bij ambtenaren

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.