Opnieuw meer studenten verpleegkunde

Er is opnieuw meer interesse in het beroep van verpleegkundige, hét knelpuntberoep in Vlaanderen. Dit academiejaar zijn 2.511 studenten van start gegaan in de bacheloropleiding, in 2022 waren dat er nog 2.369. Dat is dus een stijging van net geen 6 procent, zo melden Het Laatste Nieuws en De Morgen. Intussen stelde verpleegkundigenvereniging AUVB wel beroep in bij het Grondwettelijk Hof om de regering aan te zetten tot het nodige veiligheidskader voor de kwaliteit van de verpleegkundige zorg...

De positieve tendens zet zich door in alle Vlaamse hogescholen. UCLL Leuven noteert een stijging van 20 procent eerstejaars, bij Odisee Aalst en Erasmus Brussel gaat het om 25 procent. Niet alleen het totale aantal eerstejaars stijgt, er hebben zich ook 4,75 procent meer 'generatiestudenten' ingeschreven, studenten die na het secundair meteen voor verpleegkunde kiezen. 

Toch is het totale aantal studenten verpleegkunde het laagste in vijf jaar. Er volgen nu 7.712 studenten de opleiding verpleegkunde, in het academiejaar 2021-2022 telde de opleiding nog 8.217 studenten. Dat hogere aantal was toen het gevolg van de pandemie, die veel jongeren aanzette om verpleegkunde te gaan studeren. Vorig academiejaar stroomden 14 procent minder studenten in. Dit jaar is er weer een stijging, maar uiteraard kan die de daling van 2022 niet opeens goedmaken, zegt Vlaams zorgambassadeur Candice De Windt.

Een diploma verpleegkunde is een garantie op werk. Bij de VDAB staat 'verpleegkunde' bovenaan het lijstje met knelpuntberoepen, met 10.794 vacatures tussen januari en december 2023. Daarvan waren er op het eind van het jaar 2.106 niet ingevuld.

Verpleegkundigen niet tevreden

De AUVB heeft intussen een beroep ingesteld bij het Grondwettelijk Hof, raakte zopas bekend. Dat tegen de wet van 28 juni 2023 tot wijziging van de wet betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen, gecoördineerd op 10 mei 2015 (WUG) om de regering ertoe aan te zetten in het nodige veiligheidskader te voorzien voor de kwaliteit van de verpleegkundige zorg.

"We hopen dat de regering een beroep zal doen op de officiële adviesorganen en dit advies ook daadwerkelijk zal opvolgen om deze situatie op te lossen. We hopen hiermee dat deze waarschuwingssignalen in overweging worden genomen om een aantrekkelijke en veilige toekomst voor het beroep en de kwaliteit van de patiëntenzorg te garanderen."

Na het lezen van de wet en de nieuwe wetteksten, die geen antwoord bieden op de bekommernissen van de AUVB, zien we ons genoodzaakt gerechtelijke stappen te ondernemen. De regering moet de wet verduidelijken. De AUVB is pro de functie van basisverpleegkundige maar vraagt om in het noodzakelijke veiligheidskader te voorzien. Dit veiligheidskader vereist een verduidelijking van de termen die vooralsnog te vaag blijven.

De AUVB is een overkoepelende vereniging die de Nederlands-, Frans- en Duitstalige beroepsorganisaties van het verpleegkundig beroep vertegenwoordigt. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Tom BOVYN

    22 januari 2024

    Laten we hopen dat deze trend zich mag verderzettten. We hebben veel verpleegkundigen nodig aan bed.
    Het zal velen verbazen maar eigenlijk zijn er best veel verpleegkundigen in België, maar ze doen andere jobs dan werken in de zorg, vroege , late , nachten en weekendwerk.

    Anderzijds is er een toename van 9,13 pct aan vroedvrouwen, terwijl de Federale raad van vroedvrouwen smeekt om een beperking van de instroom of zelfs een ingangsexamen. Onderwijs, hogescholen hebben hier een verpletterende verantwoordelijkheid. Het aantal bevallingen neemt jaar na jaar af ! Hun diploma vroedkunde was vroeger ook een verpleegkundig diploma en inzetbaar op andere afdelingen dan verloskwartier, materniteit en neonatologie.

    Wanneer worden de hogescholen een halt toegeroepen ? Gaat het in de hogescholen enkel om meer studenten inschrijven zonder rekening te houden met de zorgvraag die er is?
    Wanneer gaan we afleveren van diploma's afstemmen op de arbeidsmarkt? Ik vraag het graag aan Candice De Windt onze zorgambassadeur.
    Ik vraag het ook aan Jeremie Vaneeckhout (Groen), maak inderdaad de opleiding verpleegkunde aantrekkelijker en beperk misschien de opleidingen die rechtstreeks naar de werkloosheid leiden. Minister van onderwijs Ben Weyts wanneer maken we er werk van? Dit is laaghangend fruit.

    Tom Bovyn, Voorzitter Federatie Vrije Beroepen, UNIZO beleidsgroep en gynaecoloog.

  • Leen Verlinden

    22 januari 2024

    Wat een goed nieuws show, tot er naar de uitstroomcijfers gevraagd wordt of naar het aantal die effectief starten als blijven in het beroep, dan blijft het oorverdovend stil...